Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Härryda utbildar barnrättsambassadörer

Nästa år blir FN:s barnkonvention svensk lag, vuxenvärlden måste skärpa sig och bli bättre på att lyssna till barnens åsikter till exempel. I Härryda kommun utbildas nu ett antal ungdomar till barnrättsambassadörer.

Det är eftermiddag i Mölnlycke, i en lokal alldeles intill tågstationen har några av de blivande barnrättsambassadörerna redan anlänt, trots att mötet börjar först om en halvtimme. Flera kommer hit direkt efter skolan istället för att åka hem emellan och fika står uppdukat på ett bord.

Femton ungdomar ingår i gruppen, två går på gymnasiet och resten på högstadiet.

I början av höstterminen fick de två dagars utbildning i barnkonventionen, efter det har de träffats varannan vecka omväxlande i Mölnlycke och Landvetter.

Zakaria Abdulkadir, 16 år, anmälde sig direkt när han fick höra talas om projektet.

– Jag är intresserad av barns rättigheter och tycker barnkonventionen borde uppmärksammas mer i skolan. Vi borde få bestämma mer i frågor som rör oss, säger han.

De flesta av ungdomarna visste inte så mycket om barnkonventionen från början, kände inte till alla rättigheter.

– Rätten till privatliv till exempel, att vuxna inte bara kan storma in och få reda på allt i våra liv. Vi har faktiskt rätt till hemligheter, säger Alexandra Hallin, 14 år.

Alex Johansson, 14 år, blev förvånad över att barnkonventionen innehåller så mycket.

– Men det är bra, det är mycket som behöver förbättras i samhället, att alla får samma rättigheter och att ingen blir diskriminerad för den som den är, säger han.

Ingen såg affischerna

Deras uppdrag är att fördjupa sig i barnkonventionen för att sedan sprida den vidare till sina skolor.

– Vi vill få dem att tänka utanför boxen. Ibland tror de att vi vuxna sitter på alla svar, men svaren har de själva, det här berör ju dem, säger fritidsledare Delaram Esmaeili som handleder gruppen.

I början av terminen satte ungdomarna upp affischer på skolan men det var inte så många som la märke till dem. Nu har de valt ut några artiklar som de tycker är särskilt viktiga och jobbar med att omformulera dem.

– Vi har pratat mycket om hur vi ska göra så att det blir riktat till ungdomar och inte blir tråkigt vuxenspråk.

Dajana Mehdin, verksamhetsutvecklare för utbildning och kultur i kommunen, är den som tagit initiativ till projektet. Hon är här ikväll för att förklara lite mer om vad barnkonventionen innebär rent konkret.

– Ungdomarna är experter på ungas perspektiv, det innebär inte att de ska leverera alla lösningar, men de kan hjälpa oss att se brister.

Gick till rektorn

I barnrättsambassadörernas uppdrag ingår också att informera vuxenvärlden

Alexandra Hallin berättar att några gick till rektorn på sin skola för att de ville få in barnkonventionerna i undervisningen men nu litar hon inte riktigt på att budskapet gick fram.

– Jag vet inte om de kommer att gå vidare med det. Jag har pratat med rektorer förut och det händer aldrig något. Det ska alltid behövas föräldrar som ringer.

Planen är nu att gå vidare till de ansvariga i kommunen om de märker att inget händer.

– En stor fråga är också hur alla barn och ungdomar ska kunna ta del av barnkonventionen, vi måste hitta sätt att nå dem som inte gå i skolan av olika skäl, säger Zakaria Abdulkadir.

Bara ett par av barnrättsambassadörerna kände varandra sedan tidigare.

– Men det funkar bra, det känns som om alla vill samma sak. Vi har många idéer och det finns mycket kreativitet i gruppen. säger Stina Noor, 17 år.

Presenteras i januari

Tanken är att resultatet av höstens arbete ska presenteras i skolorna i januari, eventuellt även för allmänheten. Vad det ska bli är inte bestämt ännu, kanske blir det en utställning, en film, eller en temadag.

Projektet är del av i ett utvecklingsprojekt som ska stärka samverkansformerna kring barn i behov av tidiga insatser, där sektorn för utbildning och kultur deltar tillsammans med socialtjänsten och regionens enhet för ungas psykiska hälsa.

Den 14 oktober är det demokratidag i kulturhuset i Mölnlycke då kommer några av barnrättsambassadörerna att medverka.

Barnkonventionens grundläggande principer

Alla barn har lika värde.

Barnets bästa ska komma i första hand.

Rätten till liv och utveckling.

Respekt för barnets åsikter.

196 länder har skrivit under och för­bundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificerat barn­konven­tionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.