Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Vorberg, gruppledare Moderaterna Härryda.

Härryda-moderat vill avskaffa DÖ

Ännu en moderat kommunpolitiker vill att decemberöverenskommelsen rivs upp. - Jag har skrivit en motion om att den bör avskaffas med omedelbar verkan, säger Per Vorberg (M) i Härryda.

Läs också: Batra kräver besked om DÖ

- Som jag ser det sätter överenskommelsen det som väljarna röstat på ur spel, säger Per Vorberg, som i motionen kallar decemberöverenskommelsen för ett hot mot Sveriges demokrati.

- Jag tycker det är viktigt att stå för sin politik. Annars vet jag inte om jag vill vara med, fortsätter han.

Sedan valet i höstas är Per Vorberg kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Härryda.

Medan han installerade sig i kommunhuset i Mölnlycke var det turbulent i riksdagshuset i Stockholm. För att undvika extra val enades alliansen och de rödgröna om det som kommit att kallas decemberöverenskommelsen.

Läs också: M-uppror mot överenskommelse

Per Vorberg tycker att det varit bättre om de låtit bli.

- Jag tycker hela idén är väldigt konstig. Den bygger nog mer på att man vill utesluta ett parti, än att man tänkt över hur man ska styra.

Han säger att det finns en stor vana i Sverige vid att ha minoritetsregeringar, och att de traditionellt fått göra breda uppgörelser för att få igenom sin politik. Nu har man gjort det möjligt att driva igenom minoritetsbeslut som majoriteten egentligen är emot.

Per Vorberg är inte ensam om sin kritik. Bland lokalpolitiskt aktiva moderater hörs allt fler högljudda och öppna röster för att bryta överenskommelsen, som egentligen ska gälla fram till 2022.

Moderaterna i skånska Kävlinge har tidigare lämnat in en motion med kravet att uppgörelsen bryts, som man hoppas att distriktet skickar till partistämma i oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.