Tomt- och bostadsköerna försvinner i Härryda från årsskiftet.
Tomt- och bostadsköerna försvinner i Härryda från årsskiftet. Bild: Lisa Henricson

Härryda lägger ned tomt- och bostadskön nästa år

Många kommuner har lagt ned den kommunala tomtkön. I Göteborg försvann den 2015 och från årsskiftet avvecklar även Härryda kommun sina tomt- och bostadsköer.

ANNONS
|

Beslutet att avveckla köerna i Härryda togs av kommunfullmäktige i juni när majoritetens (Alliansen plus Sportpartiet) budget klubbades igenom. Kommunstyrelsen fick då i uppdrag att utreda hur och när köerna skulle avslutas. Detta har inte formellt beslutats om ännu, utan väntas komma upp på nästa sammanträde.

Presidiet har dock tagit fram beslutsunderlag om vad som gäller fram till att kön läggs ned och de senaste veckorna har alla som står i någon av de två köerna fått besked om att de försvinner.

– Vi valde att gå ut med information nu eftersom vi fick många frågor efter beslutet i juni, säger Kristina Englund, chef för mark och bostad.

ANNONS

Kön växer för varje år

Härryda har ingen kommunal bostadsförmedling men cirka 2 300 köar för nyproducerade bostäder. Runt 2 500 väntar på erbjudande om tomt.

– Antalet nyanmälningar har ökat varje år, medan antalet objekt som vi kan förmedla inte har blivit fler.

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda.
Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Att kommunen inte har möjlighet bygga bort kön är den främsta orsaken till att den läggs ned, enligt kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

–Kommunen har inte så mycket mark. Tomtkön startade för att man ville ge medborgarna möjlighet att få subventionerade tomter, men eftersom man inte får ge rabatt som finansieras med skattepengar säljs marken numera till marknadspris och numera jobbar vi dessutom mycket med externa exploatörer, säger han.

Patrik Linde (S) kommunalråd i Härryda.
Patrik Linde (S) kommunalråd i Härryda. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Socialdemokraterna röstade emot att lägga ned såväl bostads- som tomtkön.

– Det är märkligt att lägga ned en kö där folk har betalat i flera år för att vara med. Alla ska ha möjlighet att äga sitt eget boende och det är ett viktigt kommunalt uppdrag att hjälpa till med det. Man skulle kunna ha marknadsmässiga priser utan att det blir budgivning, säger Patrik Linde (s), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Inga pengar tillbaka

De som står i kö betalar en årsavgift på 200–300 kronor. Inga pengar kommer att betalas tillbaka. Innan kön läggs ner återstår 13 småhustomter, 24 bostadsrätter och 379 hyresrätter att fördela.

ANNONS

Därefter får intresserade vända sig direkt till fastighetsägare och mäklare.

Beslutet att avveckla tomt och bostadsköerna i Härryda har vunnit laga kraft och går inte att överklaga.

Kungsbacka, Lerum och Mölndal har ingen tomtkö. Det har däremot Partille och i Kungälv, där finns ännu inga planer på avveckling.

ANNONS