Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Härryda kommun beväpnar sig

Efter stort hemlighetsmakeri har det slutligen nått ut i offentligheten, Härrydas nya kommunvapen. I alla fall som det föreslås att se ut. Temat är skog, vatten och kommunikationer.
"Medelst en stråle av silver styckad sköld, i blått och grönt, vari en av vågskuror bildad sänkt, smal bjälke av silver."
Så lyder blasoneringen, alltså den skriftliga beskrivningen av det nya kommunvapnet, som enligt de heraldiska reglerna måste finnas.

Kommunpolitikerna kommer nu att besluta om det ska antas eller inte. Enligt Mari Turos, informationschef på Härryda kommun, kan motivet tolkas på flera sätt.

- Jag håller med om att det inte är klockrent vad vapnet föreställer. Strålen kan föra tankarna till såväl riksvägen och flygplan som järnvägen. Det är en abstrakt bild, där det gröna och blåa står för skogen och vattnet.
Hon menar samtidigt att de äldre typerna av vapen, som andra kommuner har, med exempelvis ett lejon eller ett kvarnhjul som motiv, kan vara svåra att identifiera sig med.

- Vi vill vara en modern kommun. Och vi har varit noga med att spegla hela kommunen.
Det var år 2006 som kommunfullmäktige i Härryda gav kommunstyrelsen uppdraget att ta fram förslag till ett kommunvapen. Allmänheten fick komma med egna idéer och sammanlagt inkom ett hundratal. Samtidigt startade kommunen en arbetsgrupp, som gick igenom förslagen och kontaktade statsheraldikern Henrik Klackenberg i Stockholm, som också besökte Härryda.
Ett av förslagen uppfattade arbetsgruppen som väl överensstämmande med de teman som återkommit i flera andra bidrag, och den heraldiske konstnären Vladimir A. Sagerlund vid riksarkivet i Stockholm gavs uppdraget att omforma bilden så att den levde upp till heraldikens strikta krav.

Kostnaden för att ta fram vapnet har varit liten, säger Mari Turos. Omkring 15 000 för att täcka resor för statsheraldikern och ersättning till den heraldiske konstnären.