Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Härryda bästa kommunen i Västsverige

HÄRRYDA: Hög jämställdhet, bra företagsklimat och låg arbetslöshet. Härryda kommun är bäst i Västsverige att bo i, enligt en rankning som tidningen Fokus gjort.
- Det är jätteroligt, men på sätt och vis är jag inte förvånad. Många anser att det är väldigt bra att bo här, det är en magkänsla som flera av oss politiker har, säger kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström (m).

Det är tredje året i rad som undersökningen genomförts. Sveriges 290 kommuner har bedömts utifrån 30 olika faktorer som rör följande områden: Privatekonomi, skola och dagis, socialt och trygghet, fritid, jobb och tillväxt och kommunens ekonomi.
Härryda placerar sig på 17:e plats, vilket är bäst i Västsverige. Göteborg hamnar i bottenskiktet, på 225:e plats. I topp ligger Danderyd.

För varje faktor som valts ut har kommunerna rankats från 1 till 290, där 1 är bäst och 290 är sämst. På plussidan i Härryda märks bland annat företagsklimatet och den låga arbetslösheten.
- Vi är lyhörda gentemot företagarna. Jag har ju själv varit företagare under 26 år och vet vad det handlar om, och har god erfarenhet om vilka förutsättningar man måste jobba under. Vi har också fått en ny näringslivschef och det tror jag har satt sina spår, säger Annette Eiserman-Wikström.

Även jämställdheten är bra i Härryda. På det området är kommunen 10:e bäst i landet, enligt Fokus. Antalet pappaledighetsdagar som tas ut är relativt många. På minussidan syns kostnaderna för skola och äldreomsorg, som är förhållandevis höga.
- Betyder det att vi har en sämre verksamhet eller att vi har en hög kvalitet? Man ska inte vara för snabb att dra slutsatser.
Även förra året placerades Härryda på 17:e plats.
- Det visar att läget är stabilt. Målsättningen är att behålla samma position, eller förbättrad, även nästa år.