Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här tar vansinnesflykten slut - på åkern

I stället för att stanna på polismannens signal stack föraren i väg i full fart. Genom att, enligt misstankarna, ha kört alldeles för fort, i fel körbana och okontrollerat fick han polisen att ge upp jakten. Till en början. Först ute på en åker lyckades polisen få stopp på bilen och föraren kunde gripas.

Polismannen kände igen personbilen och dess förare i 60-årsåldern när de möttes på riksväg 46 utanför Falköping. Polisen signalerade till föraren i den mötande bilen att stanna men i stället accelererade han kraftigt. Han ska ha varit uppe i omkring 150 kilometer i timmen stundtals, enligt polismannens vittnesmål. Och när föraren körde igenom en korsning låg han i fel körbana.

Polisen beskriver det som att mannen körde fram och tillbaka mellan de två körbanorna - samtidigt befann sig flera andra personbilar på vägen, plus att det enligt polismannen var dålig sikt.

Polismannen misstänkte att föraren var påverkad av något utifrån hans okontrollerade körsätt.

Avbröt jakten

Till en början följde polisen efter mannen men snart fick han avbryta jakten "på grund av trafikintensiteten och den väldigt omdömeslösa körningen", skriver han om hur han gjorde bedömningen.  

Men efter 50 minuter ska mannen ha dykt upp igen. Polisen tog återigen upp jakten. Mannen "kör snabbt och okontrollerat", skrev polisen senare i ett pm.

Han höll inte heller hastigheten så i en vänstersväng tappade han kontrollen på fordonet och körde ner i diket, enligt polismannen.

Jakten fortsatte på åker

Det stoppade dock inte mannen som fortsatte sin flykt från polisen genom att köra över åkern i riktning mot en gård.

Polisen tog den riktiga vägen till gården och tutade för att varna de två personerna som befann sig där. När de backat undan kom bilen i full fart upp på gårdsplanen.

Mannen körde igenom gården och fortsatte ut på ett annat fält. Polisen följde efter och lyckades komma jämsides med mannen. Han beskrev i ett pm hur han "trycker tjänstefordonet emot personbilen i syfte att försöka bromsa in/låsa fast personbilen".

Vid det tredje försöket fick polismannen stopp på den andra bilen.

Pepparsprayades

Men föraren gav inte upp. Han varvade sin bil i ett försök att ta sig loss från polisbilen.

Polisen slog då sönder förarrutan med batongen varpå mannen försökte fly ut ur passagerardörren. När mannen inte lyssnade på polismannens order om att lägga sig på marken tog polisen fram pepparsprayen och sprayade honom. Sedan fick polisen på honom handfängsel. 

Skador för över 10 000 kronor

I förundersökningen framgår det att mannen, under sin flykt från polisen, körde sönder ett större korn- och vetefält, samt en septitank som stod på ena fältet. Ägaren har uppskattat att bara tanken var värd 10 000 kronor.

Mannen har åtalats för två fall av grov vårdslöshet i trafik.

Åklagaren anser att det funnits en fara för att det skulle bli en trafikolycka på grund av mannens sätt att köra. Han anser att mannen "genom sitt körsätt gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och/eller visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom".

Inga vansinniga omkörningar

Mannen förnekar brott. Han sa i förhör att han kanske kört i 140 kilometer i timmen men han tycker inte att han har gjort några vansinniga omkörningar. Framförallt så har inga mötande bilister behövt väja undan, menar han.

Han sa också att det var polisbilen som "puttade" ut hans bil på åkern, sedan tog det någon minut innan hans bil stannade.

Mannen åtalas också för grov olovlig körning, två fall av ringa narkotikabrott och rattfylleri.
Mannen erkänner de tre brotten, enligt förhör med honom. Han påstod att han rökte hasch dagen innan vansinnesfärden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.