Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här tar cheferna hand om disken på kommunfesten

I Sotenäs bjöds samtliga 850 kommunanställda in till personalfest – medan kommunchefen och kommunalrådet tog hand om disken. – Sjunga kan vi däremot inte – så vi hade köpt in en trubadur, säger kommunchefen Maria Vikingsson.

Det blev en kortvarig glädje för undersköterskorna i Askim, Frölunda och Högsbo. En vecka efter att de blivit inbjudna till julbord av Göteborgs stad drogs inbjudan tillbaka.

Läs mer: Hemtjänsten skulle belönas med julbord – men kommunen backar

Men i Sotenäs kommun är det en helt annan festpolicy som gäller, vilket P4 Väst rapporterat om. Fördelat på två tillfällen de senaste veckorna har nämligen samtliga 850 kommunanställda bjudits in för att äta och dricka tillsammans – medan kommunchefen och hela ledningsgruppen stod för disken.

– För att få ihop det ekonomiskt – och för att det är trevligt – försöker vi hjälpas åt. Vi plockade fram innan och diskade och städade efter, säger Maria Vikingsson som är kommunchef. 

"Flera tittade in i köket"

Initiativet togs emot väl bland de anställda – även om vissa fick dubbelkolla att cheferna verkligen skötte sina nya tillfälliga arbetsuppgifter. 

– De tyckte att det var väldigt trevligt. Flera tittade in i köket för att se om vi verkligen diskade, säger hon och fortsätter:

– Vi är en liten kommun med små resurser. Det här är ett sätt att hålla nere kostnaderna. Kockskolan lagade mat, en lärare och jag själv var konferencier. Sjunga kan vi däremot inte – så vi hade köpt in en trubadur.

Även kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) vittnar om uppskattningen från personalen. 

– Det var väldigt positivt. Så positivt att jag fick ställa upp och dansa, säger han. 

Brukar ni ställa upp så här?

– Ja, det är standard att ledningsgruppen är med och hjälper till. Det är aldrig något problem att ställa upp. Det har lite med ekonomi att göra, men det är inte huvudargumentet. Det handlar om att öka på gemenskapen och samvaron. Det känns mer äkta om alla hjälper till och är med. 

Hur mycket jobb var det?

– Det var en hel del. Det var buffé med alla sorters glas och så kaffe. Det var rätt mycket disk. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.