Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här kommer räven på besök – varje kväll

Den är både punktlig och pålitlig. Och den har fått paret Strömwall att bänka sig framför fönstret i vardagsrummet varje kväll klockan åtta.

Det var några dagar innan jul som den kom smygande för första gången. Räven som varje kväll traskar hem till Ann-Charlotte och Claes-Göran Strömwall på Turistgatan i Lysekil. Det är samma visa varje kväll. Paret sitter i fåtölj eller soffa och utanför står räven och glor in på paret i en timme eller så.

– Det finns gott om rävar i området, det har det gjort så länge jag kan minnas. De brukar få fiskrens av folk som fiskar nere vid vattnet, säger Ann-Charlotte.

Hoppar upp

Rävens första besök hade kunnat skrämma slag på vilken stackare som helst. Men inte på Strömwalls. Systersonen Axel var på besök när han fick syn på någon som detaljstuderade vardagsrummet, med stora ögon och nosen tryckt mot rutan.

– "Kolla där vad som kollar in oss", sa Axel och pekade på räven utanför.

Paret har ett bord på altanen utanför. Dit hoppar räven upp för att sitta på första parkett. Ibland händer det att den bjuds på någon delikatess i form av skinka. Men inte alltid.

– Claes-Göran har lagt ut lite bilder på Facebook på räven. Det blev en himla debatt om man får mata vilda djur eller inte. Han har fått något att äta på en tallrik när det varit riktigt kallt ute. Ja, och så en bit julskinka på julafton förstås, förklarar Ann-Charlotte.

Ingen skabb

Trots att räven, med stor och tjusig svans och inte tillstymmelse till skabb, kommer samma tid varje kväll tror inte paret att besöken blir speciellt långvariga. Förutom att området är väl trafikerat, är det snart vår och sommar och då även mängder med människor ute i området.

– Den är ju inte tam på något sätt, tvärtom. Vi tycker det är trevligt att den kommer och tittar till oss men den slutar nog med det ganska snart, säger Ann-Charlotte.

Men fram till dess tänker paret bänka sig framför vardagsrumsfönstret vid åttasnåret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.