Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här flyter fågeln från Asien i en Göteborgssjö

Julia, 11 år, var ute på en promenad i Vättlefjälls naturreservat tillsammans med sin mamma och resten av familjen när de bägge fick syn på en väldigt färgglad fågel.
– Jag trodde först att det var en leksaksfågel, säger Julia, som först efter de kommit hem och sökt på arten förstod att det rörde sig om en sällsynt art.

När Sophie Wikman och dottern Julia var ute och promenerade med resten av familjen i Vättlefjälls naturreservat, strax ovanför Angered, såg de en inte fullt så vanlig fågel ute i vattnet. En mandarinand, vanligtvis hemmahörande i Östasien, låg och guppade på vattenytan bara några meter bort.

– Först trodde jag att det var någon hackspett, men sen tyckte jag att den var så himla färgglad. Så då reagerade jag. Jag har aldrig sett en sån förut, men den vara bara några meter ut i vattnet, säger Sophie Wikman och dottern Julia fyller i:

– Jag trodde först att det var en leksaksfågel, säger hon och berättar att det var först när de kom hem från vandringen som de med hjälp av en app kunde hitta fågelns namn.

– Så då kunde vi ju söka på namnet och läste att den var väldigt ovanlig, säger Sophie Wikman.

"Relativt få och udda att se"

Sven Uno Unger, fågelskådare och länge aktiv inom Göteborgs ornitologiska förening, förklarar att anledningen till varför fågeln går att skåda i Sverige är för att den länge varit ett populärt tillskott till länders parkområden runt om i Europa.

– Mandarinanden har ju ett väldigt exotiskt utseende. Så man har tagit hit dem, ibland som ungar men även bara äggen. Men de är fortfarande relativt få och udda att se, säger han och fortsätter:

– Men ibland ger de sig ut på vift! Vi ser la dem någon gång om året. Ibland kan de ta sig ända till Slottsskogen i Göteborg.

Stig "Naturstig" Fredriksson. Bild: Privat
Stig "Naturstig" Fredriksson. Bild: Privat

Han får medhåll av Stig "Naturstig" Fredriksson, även han fågelskådare.

– Ja, de är ju inte härifrån, men parker i Sverige köper in dem. Men det är inte vanligt att de fortplantar sig i Sverige, säger Stig Fredriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.