Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här finns Västsveriges bästa skolor

Strömstad, Öckerö och Sotenäs är bäst i väst, Göteborg klättrar och betygsklyftorna ökar. Det visar SKL:s nya skolrapport.

På måndagen släppte Sveriges kommuner och Landsting (SKL) sin årliga rapport över samtliga kommuners skolresultat. Av de 290 listade kommunerna hamnar tre från Västra Götalands-regionen på topp 20-listan: Strömstad, Öckerö och Sotenäs.

Göteborg kvalar in på plats 178 och har klättrat sedan förra årets mätning, då man hamnade på plats 245. Samtidigt är det inte helt enkelt att jämföra siffrorna, då SKL i år har gjort mätningen på ett nytt sätt.

Nu har man även tittat på socioekonomiska faktorer vid jämförelsen mellan kommunerna. Det innebär att man tagit fram ett nytt värde, utöver betyget, där kön, föräldrars utbildningsnivå, om man är nyinvandrad och om man har behov av ekonomiskt bistånd blir viktiga.

– Vi vet att de socioekonomiska förutsättningarna spelar en stor roll för resultatet. Nu blir jämförelsen mer rättvis, säger Jonas Finnman, projektledare för rapporten.

För Sveriges samtliga elever har det genomsnittliga meritvärdet på betygen höjts, men samtidigt är andelen behöriga till gymnasiet färre. Elever med höga betyg nu får nu alltså ännu högre betyg och elever med låga betyg får lägre betyg.

På förstaplats av Sveriges 290 kommuner hamnar Vellinge och på sistaplats Ljusnarsberg. Näst sämst är Tibro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.