Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här förevigar han det vackra åldrandet

Att åldras är inte bara negativt. Det vill fotoprojektet Det vackra åldrandet visa. Här får rynkor, visdom, klokhet och åldrande en naturlig plats.

Sonja Lindbäck som bor på Blåvingevägens äldreboende i Vallda rullar in studion för att bli förevigad av fotografen Victor Falk. 
– Jag är pigg som en mört, säger hon. 

Victor Falk flyttar runt sina ljusstativ för att få det bästa ljuset i bilden. 
– Har du satt på dig dina finaste halsband, frågar Victor.
– Äh, jag har bara tagit något glitter i högen, säger Sonja.

Victor går nära och ändrar på ljuset ännu en gång innan han börjar fotografera. 

Hur var det att vara fotomodell för en stund?
– Det var bra men jag tänkte inte så mycket på det, säger Sonja Lindbäck innan hon lämnar studion.

Fotoprojektet Det vackra åldrandet, som tidigare visats på Ekhaga äldreboende, kulturhuset Fyren i Kungsbacka och i Gävle, är ursprungligen en idé från personalen på Ekhaga äldreboende i Onsala. 
– Det var så att vi ville lyfta det positiva och det vackra med åldrandet och visa att det inte är så illa att åldras. Många äldre upplever att de inte räknas längre. Och när det skrivs om äldreomsorgen så görs det nästan alltid när något har hänt, någon har ramlat eller glömts bort, säger Jessica Atterlöf, aktivitetsansvarig och gruppledare på Ekhaga äldreboende.

På Ekhaga hänger bilderna uppe i alla korridorer hela tiden.
– De är stolta över bilderna och fått vara med i intervjuer, de växte jättemycket, säger Jessica Atterlöf.

På Blåvingvägens äldreboende har Victor Falk fotograferat ungefär 50 av 60 boende. Responsen har varit god. Mycket på grund av att flera av dem varit på de tidigare utställningarna på Ekhaga och kulturhuset Fyren och då uttryckt att de själva vill vara med.
  
Den 7 april är det dags för vernissage på Blåvingvägens äldreboende och sedan ska Victor Falk försöka samla de omkring 100 porträtten som han tagit på Ekhaga, i Gävle och på Blåvingevägen.
– Det kommer att bli effektfullt i sin kvantitet, säger han.

Victor Falk har upptäckt att flera av dem han fotograferat har ett fint förhållande till fotografering. Många gånger har de endast fotograferats hos fotografen i samband med bröllop eller liknande. 

Hur jobbar du med att få dem avslappnade?
– Jag pratar med dem om deras bakgrund, deras barn eller något annat som de vill prata om. Jag har testat olika taktiker, det bästa är att prata med dem om något de gillar, då får man en bra bild.