Att mejla, surfa, facebooka och läsa tidningar på nätet hör till de dagliga rutinerna för 70-åriga Inga-Lill Andersson.
Att mejla, surfa, facebooka och läsa tidningar på nätet hör till de dagliga rutinerna för 70-åriga Inga-Lill Andersson.

Här får äldre hjälp med sina it-problem

ANNONS
|

Varför fungerar inte internetuppkopplingen? Hur ändrar man inställningarna så att texten blir större? Ett par vanliga frågor som datoranvändare i Mölndal, Norrtälje och stadsdelen Bromma brukar ställa till den it-support som Hjälpmedelsinstitutet startade i augusti förra året.

Mölndal anslöt till projektet, som finansieras av Allmänna arvsfonden och Post- och telestyrelsen, i mars och dagligen ringer 10-15 Mölndalsbor som vill ha hjälp.

En som utnyttjat supporten är Inga-Lill Andersson, pensionär som knäcker lite extra med att översätta stickbeskrivningar från danska till svenska.

- När jag höll på med ett jobb i mars blev det kris. Plötsligt kunde jag inte öppna dokumenten jag skulle översätta. Då kom jag att tänka på den där lappen jag fått i brevlådan och sparat, berättar Inga-Lill Andersson.

ANNONS

En kontakt med Hjälpmedelsinstitutets support visade att hennes Open Office-programbehövde förnyas.

Inga-Lill läser dagligen tidningar på nätet, har ett Facebook-konto och köper då och då en Bingolott på nätet. För det mesta fungerar allt, men då och då dyker det upp saker hon behöver hjälp med.

- Jag ska ringa och fråga om jag kan använda mitt gamla Microsoftpaket. Det kanske går att fixa om jag får hjälp att hitta licensnumret. Då slipper jag att köpa ett nytt, säger Inga-Lill Andersson.

Nu hoppas Hjälpmedelsinstitutet att ytterligare kommuner ska ansluta till projektet i höst. En utvärdering ska var klar i slutet av 2011 och därefter ska en finansieringsmodell tas fram.

För på Hjälpmedelsinstitutet tror man att behovet av support är stort. Det gäller bara att sprida kunskapen om att hjälpen finns.

- Frågor om hur man för över bilder från sin kamera till datorn tror jag kommer att bli vanliga. Och hur man använder till exempel Skype. Men vi måste jobba mer med att få ut information till alla berörda, säger projektledare Lars Johansson på Hjälpmedelsinstitutet.

ANNONS