Här är vårdcentralerna som får mest klagomål

Många patienter har svårt att komma fram till vårdcentralerna i Göteborg och dess kranskommuner. Det är framför allt Närhälsans vårdcentraler som får klagomål.

ANNONS
|

Patientnämndernas årsrapporter för 2015 presenterades i veckan. Förutom kritik om bristande tillgänglighet på vårdcentralerna finns också ett betydande missnöje på grund av utebliven, felaktig eller försenad behandling. Dessutom klagar många på att intyg inte skrivs ut i tid samt att det är svårt att få akuttider på Närhälsans vårdcentraler.

– Det är faktiskt en notabel skillnad mellan Närhälsans vårdcentraler och de privata vårdcentralerna när det gäller tillgänglighet, säger David Josefsson (M) ordförande i västra patientnämnden som tar emot klagomål från elva kranskommuner från Mölndal i söder till Stenungsund i norr och Alingsås i öster.

– Vi har också konstaterat att vid sjukhusen i Kungälv och Alingsås är det vissa specialiteter som man klagar mest på. I Alingsås är det kirurgi-, ortopedi- och akutmottagningen som fått mest kritik. Där har kritiken framför allt gällt att man inte fått rätt diagnos, inte blivit tagna på allvar och att resultatet av vården inte blivit som förväntat.

ANNONS

I Kungälv har kritiken mest handlat om den psykiatriska kliniken och att anmälarna inte fått de läkemedel och den behandling de önskat. Dessutom rapporteras också upplevelser av bristande kommunikation och dialog med läkare.

219 ärenden registrerades mot primärvården och av dessa klagomål gällde 146 Närhälsan och 73 enskilt bedrivna vårdcentraler. Närmare 150 ärenden rör sjukhusvården vid sjukhusen i Alingsås och Kungälv.

Patienterna upplever också att det har varit svårt att få remiss till olika former av specialistbehandling från kranskommunernas vårdcentraler och att många istället sökt akut vård.

Klagomålen på Närhälsan i Göteborg har närmast helt handlat om att få träffa läkare inom rimlig tid.

–Vi är bekymrade över den bristande tillgängligheten. Där märker vi en klar försämring, säger Carina Liljesand (L), ordförande i patientnämnden för Göteborg.

ANNONS