Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köerna för att få testa sig har stundtals ringlat långa i Göteborg och i andra delar av regionen på sistone. Till höger: Capio vårdcentrals drop-in i Kvillebäcken. Bild: TT, Victor Blomdahl
Köerna för att få testa sig har stundtals ringlat långa i Göteborg och i andra delar av regionen på sistone. Till höger: Capio vårdcentrals drop-in i Kvillebäcken. Bild: TT, Victor Blomdahl

Här är vårdcentralerna med högst testkapacitet i VGR

Omikron, nya restriktioner, rekordhög smittspridning – och brist på PCR-tester. Många söker med ljus och lykta efter en tid för provtagning. Men vilken vårdcentral är bäst att vända sig till?

Covid-19 har i mångt och mycket spelat huvudrollen under 2022 års första veckor. Trycket på provtagningen i Västra Götalandsregionen har varit högre än någonsin – vilket märkts på flera sätt.

Inte minst på svarstiderna, som varierat kraftigt och inneburit en veckas väntan för somliga. Vissa vårdcentraler har fått helt slut på PCR-tester.

LÄS MER: Extrem ökning av virus i Göteborgs avloppsvatten

Fick påfyllning av test på tisdagen

På den vårdcentral som har högst kapacitet av alla i regionen, står lagren dock inte tomma. På tisdagen fick man nämligen påfyllning.

– Så just nu har vi testkit, men vi noterade när vi fick leveransen att det blev något färre än vad vi beställt. Det är ju brist överallt, så det sker en fördelning och man räknar på hur många som behövs till varje ställe, säger Stina Benderix, vårdcentralchef för Närhälsan Landvetter.

LÄS MER: Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Placerade ut bod på parkeringen

I december månad gjorde just den vårdcentralen över 8 000 provtagningar för covid-19 – flest i hela regionen. En förklaring kan vara den bod som tidigt placerades på Närhälsans parkeringsplats.

– Där kom vi tidigt igång med att dela ut prover, vilket har funkat väldigt bra. Det blev ett effektivt sätt att hantera flödena av personer som ska provtas, och undvika kontakt mellan dem och andra patienter på vårdcentralen.

LÄS MER: Slut på covidtester hos flera vårdcentraler i Göteborg

Fick ansvar för prover från flygplatsen

En annan möjlig förklaring kan finnas på den närliggande flygplatsen.

– Vi har haft ansvaret att hantera det stora antalet provet därifrån. Och i början av pandemin gjorde vi utryckningar för att provta personer som var fast på flygplatsen. De hade kanske mellanlandat någonstans i tolv timmar, och provet de tog innan resan hade blivit för gammalt, säger Stina Benderix, och tillägger:

– Vi har också haft uppgift att screeningtesta kommunpersonal i Härryda kommun. Så det är en väldig apparat, det här.

LÄS MER: Stora skillnader i väntetider på testsvar

Har lockat folk från andra kommuner

Hon menar att vårdcentralens höga testkapacitet även fått människor utanför kommunens gränser att vända sig dit.

– Och vissa kanske bor någon annanstans men arbetar i Härryda, på flygplatsen eller i Mölnlycke. Då kanske man vet att vi har god tillgänglighet och kör förbi oss. Det kan finnas olika anledningar.

Blir inte långväga besökare problematiskt med tanke på den fördelning som görs?

– Det blir egentligen inte fel med fördelningen, och vi avvisar ingen. Men vi vill ju att potentiellt smittade personer ska röra sig så lite som möjligt, och det är viktigt att det inte skapas hamstringstendenser. Alltså att människor hämtar test fast man inte har symtom.

Här är hela listan över testkapaciteten på regionens vårdcentraler:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.