Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Västtrafiks 70 zoner blir nu 3.  Bild: Jonas Lindstedt
Västtrafiks 70 zoner blir nu 3. Bild: Jonas Lindstedt

Här är Västtrafiks nya zoner – 70 blir tre

Under tisdagen beslutade regionfullmäktige om att Västtrafiks 70 zoner slås ihop till 3. De nya zonerna är planerade att införas hösten 2020.

Alla fyra delregionala kollektivtrafikråd i Västra Götaland har sedan tidigare ställt sig bakom förslaget och under tisdagen fattades det avgörande beslutet av regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen. Västtrafiks zonindelning av kollektivtrafiken ändras och dagens drygt 70 zoner blir 3.

– Det var ett enigt regionfullmäktige gällande zonerna, vilket innebär att även Socialdemokraterna som tidigare haft invändningar mot förslaget röstade ja. Jag är väldigt glad att alla partier ställer sig bakom detta, säger Lars Holmin (M), styrelseordförande i Västtrafik.

Socialdemokraterna har tidigare varit kritiska till att alla 49 kommuner i regionen inte haft möjlighet att ha framföra sina synpunkter på förslaget som tagits fram. Men framförallt har man velat ha kvar kommunernas möjlighet att subventionera sina invånares periodkort.

– Det har varit ett absolut krav från oss, de har tagit till sig av det och det har gjort att vi ställt oss bakom förslaget, säger Helén Eliasson, gruppledare för Socialdemokraterna i regionen.

Efter ett tilläggsyrkande från Blågrön samverkan, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna beslutades det därför att möjligheten till subventionering ska finnas kvar.

Ska göra resandet enklare

Syftet med att minska antalet zoner är för att göra det enklare för resenärer som reser över kommungränserna. Bland annat ska resenärer slippa "checka in och ut" med sina kort i olika zoner och lättare se vad en resa kostar. I samband med den nya zonindelningen kommer även Västtrafiks biljettsystem att förenklas.

– Vi har gått från en oerhörd mängd av biljetter och zoner för att nu landa i ett lättöverskådligt system, både för de som bor här och de som ska var här i några dagar, säger Lars Holmin.

LÄS MER: Ett steg närmare nya kollektivtrafikzoner – samtidigt höjs priserna

Västtrafik kommer att inleda arbetet för att kunna införa de nya zonerna. Det rör sig bland annat om att anpassa tekniska system, utbilda förare, servicepersonal och att informera resenärer.

– Beslutet ska nu diskuteras med alla kommuner. Att beslutet är fattat var steg ett, införandet är steg två.

Priser i Göteborg höjs

Men även priserna kommer att anpassas till den nya zonstrukturen. GP har tidigare skrivit om att de nya zonerna kommer innebära att priserna för kort i Göteborg höjs. Men vad de nya priserna landar på är inte klart än.

– Det här bygger på ett steg där vi som region betalar en del med hjälp av skatt och resenärer betalar en del. Priset på periodkortet, i alla fall i Göteborgsområdet, kommer gå upp med några tior, vilket är rimligt eftersom att zonen där du ska resa blir mycket större, säger Lars Holmin.

Men enligt honom kommer priset för de allra flesta i regionen att bli billigare samtidigt som man kommer att kunna resa inom ett större geografiskt område.

I dagsläget subventioneras korten i Göteborgs stad med drygt 150 miljoner kronor per år.

– Det är viktigt att vi kommer fram i den här frågan, men det gäller också att se till att prisbilden hålls nere så att kollektivtrafiken alltid är ett första alternativ för de korta resorna. För Socialdemokraterna är det viktigt att justeringen för taxan gör att man konstant följer resandeströmmen, och att prisbilden hålls nere i tätorter, säger Helén Eliasson.

Beslutet om vad taxan blir kommer troligtvis fattas i samband med införandet av de nya zonerna hösten 2020.

Här är Västtrafiks nya zoner

Zon A:

Göteborg, Partille, Mölndal, Öckerö

Zon B:

Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Zon C:

Resterande 37 kommuner i Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.