Här är västsvenska slotten man kan besöka

Runt om i Västsverige finns flera ståtliga och vackra gamla slott. Majoriteten av dem har allmänheten möjlighet att besöka. Men finns ett slott strax utanför Trollhättan som ägs av en släkting till kungafamiljen, och som är en privat bostad åt familjen.

ANNONS
|

Runt om i Västsverige finns flera slott man kan besöka och även bo i. En del av dem har anor från så tidigt som 1400-talet. Och det var mäktiga och rika män som byggde dem alla.

Här är deras historia, och deras användningsområden idag.

Västsvenska slott

Thorskogs slott, Västerlanda

Thorskogs Slott byggdes 1892 av Petter Larsson som var entreprenör och varvsägare.

När han dog 1912 ska han varit god för mellan 3 till 4 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Petter gillade att ha stora påkostade fester och på en av dem träffade han sin fru Maria, som också var mycket rik.

Sonen Eskil ärvde allt när pappa Petter dog, men lyckades på några år göra slut på pengarna och dog urfattig och slottet såldes på exekutiv auktion.
Familjen Sköld som köpte slottet på 70-talet renoverade det och återskapade mycket från förr i tiden.

Slottet är på
cirka 1 800 kvadratmeter och har cirka 30 rum.
Genom åren har många kändisar besökt slottet, som John Major, Michail Gorbatjov, George H.W. och Barbara Bush, F.W. de Klerk och Benazir Bhutto.

Bland annat har ”Stjärnorna på slottet” och filmen ”En del av mitt hjärta” spelats in där.

I dag ägs slottet av Lasse Nilsson och Anna Karin och Niclas Hammarstrand, där finns bland annat många hotellrum, bar, restaurang och det är ett populärt ställe att gifta sig på.
Västsvenska slott

Bjertorp slott, Kvänum

1911 började slottet på Varaslätten att byggas, och 1914 var det klart. Beställare var Knut Henrik Littorin som hade blivit rik på olja och gas i Ryssland.

Arkitekten bakom slottet var Ferdinand Boberg, som ritat Rosenbad och NK i Stockholm.

Det nybyggda slottet var på närmare 2 000 kvadratmeter, och en bostad för paret Littorin och deras fem barn.

På gamla bilder syns det att det var inrett i mycket mörk trä och att herr Littorin var förtjust i uppstoppade djur.
Bland annat syns flera vargar, ett lodjur, en älg, rovfåglar och en björn som står på bakbenen i en salong. Det sägs att det var husets ägare, Knut Henrik som själv skjutit björnen.

Knut Oskar ärver slottet när pappan dör, men 1956 måste han sälja allt. Landstinget köper då slottet och gör om det till lanthushållsskola. Det är det till 1980 när GDG, numera Swebus tar över och startar hotell, restaurang och konferensverksamhet.

Slottet har cirka 50 rum varav 35 hotellrum, då ingår också flera salonger restaurang. Bjertorp slott ägs i dag av Svante Andersson och Anna Ellhage, men är Winn Hotel Group som driver verksamheten.
Västsvenska slott

Läckö slott, Lidköping

Biskopsborgen Läckö byggdes 1298 av biskopen Brynolf Algotsson, 1470 brann borgen och en ny större byggdes av biskopen Brynolf Gerlachsson. 1527 kom Läckö i Kronans ägo och räknades som kunglig borg.

Magnus Gabriel, som var en av landet mäktigaste och rikaste män och ägde över 1 000 gårdar, ärvde grevskapet Läckö av pappa Jacob De la Gardie.

Både Magnus Gabriel och hans pappa byggde om och ut slottet med fler våningar, bostäder åt tjänstefolk byggdes, samt slottskyrkan. Väggar och tak dekorerades av olika konstnärer.

Efter deras ägande har slottet ägts av Kronan i omgångar, och varit utarrenderat till privatpersoner och olika släkter.

I dag är slottet en populär turistattraktion där man kan få en guidad visning, se olika konstutställningar och gå på konsert.

Läckö slott är statligt byggnadsminne och förvaltas sedan 1993 av Statens fastighetsverk.
Västsvenska slott

Gunnebo slott, Mölndal

Johan Hall var en var en av landets mest framgångsrika affärsmän och lät bygga Gunnebo som en sommarvilla sent 1700-tal.
Det var Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg som ritade huvudbyggnaden och dess inredning samt trädgårdar och andra byggnader runt omkring.

Familjen Hall hade en hel del finbesök av kungligheter, konstnärer och politiker genom åren.
Efter familjen Hall har Gunnebo ägts av Johan Carlsson och av familjerna Campbell Barclay, Gibson, Cavalli, Denninghof och Sparre.

1949 såldes sen slottet till Mölndals stad och några år senare öppnades det för allmänheten. Nu kan man besöka slottet, trädgårdarna, lantgården och äta och dricka i kaféet eller i restaurangen.

Slottet är på 1 000 kvadratmeter och har 25 rum.
Västsvenska slott

Torpa stenhus, Länghem

Torpa stenhus härstammar redan från 1400-talet och det var riksrådet Arvid Knutsson som lät bygga det.

I mitten av 1500-talet var den dåvarande kungen Gustav Vasa på besök hos familjen Stenbock som då bodde där, kungen blev förälskad i deras tonårsdotter Katarina Stenbock och gifte sig med henne. Hon var runt 16 år, han drygt 50 år.

Genom åren har slottet byggts till och byggts ut, renoverats och moderniserats. Bland annat har en våning byggts på och ett kapell byggts.

Under alla år har Torpa Stenhus aldrig sålts för pengar utan hela tiden skiftats genom arv. Bland annat har familjerna Knutsson, Stenbock, Sparre, Sjöblad och Zethelius varit ägare.
Torpas nuvarande ägare är Pehr Zethelius och han är släkting med stenhusets första ägare Arvid Knutsson.

Torpa stenhus används i dag bland annat till fester och bröllop, julmarknad och konferenser. Där finns ett slottskafé & restaurang, möjlighet att bo och gå en guidad visning.
Västsvenska slott

Kobergs slott, Trollhättan

Kobergs slott har anor ända från 1400-talet och riddaren Erik Nipertz är den första kände ägaren. Slottet har byggts om i omgångar och huvuddelen av dagens slott byggdes i slutet av 1500-talet. Dagens utseende kommer dock från slutet av 1800-talet.

I mitten av 1700-talet var det en göteborgare som köpte slottet, Niclas Sahlgren, som var affärsman och direktör för Svenska Ostindiska Compagniet i Göteborg.
Han är nog mest känd som den som donerade en stor summa pengar som lade grunden till Sahlgrenska sjukhuset.

När herr Sahlgren dör, ärver hans barnbarn Anna Margareta Koberg. Hon var gift med Nils Silfverschiöld och sedan dess har slottet varit i släkten Silfverschiölds ägo.
I dag ägs det av Carl Silfverschiöld, vars mamma Désirée är syster med kung Carl XVI Gustaf.
Kobergs slott har ett fyrtiotal rum och sägs ha ett av landets största privata bibliotek. Slottet är inte öppet för allmänheten, men vid juletid hålls varje år en populär julmarknad på området.
Västsvenska slott

Nääs slott, Floda

Exakt när slottet byggdes och av vem är osäkert, men det ska ha funnits sen 1500-talet.
Under 1500-, 1600 och en bit in på 1700-talet var där en mindre byggnad, men i mitten av 1700-talet köpte Jacob von Utvall Nääs och byggde ut mangårdsbyggnaden till dagens storlek, även flyglarna låg han bakom.

Peter Wilhelm Berg var den som byggde på andra våningen på slottet tidigt 1800-tal. Han byggde också bron, ladugården, sädesmagasinet och stallet och var den som grundade Nääs fabriker.

August Abrahamson köpte egendomen 1868 och ägde den till 1898, och han var den sista privata ägaren av slottet. Efter att han gick bort ägs Nääs av donationsstiftelsen August Abrahamsons Stiftelse. Slottet har genom åren haft ett 20-tal olika ägare.
Selma Lagerlöf och hennes nära väninna Sophie Elkan som var systerdotter till August Abrahamson, tillbringade mycket tid på slottet, framför allt på somrarna. Väninnorna hade en skrivplats i parken där de satt tillsammans och skrev och läste.
På Nääs har många tv-serier och filmer spelats in genom åren, som bland annat ”En Kunglig affär”, "Vår tid är nu", och ”Zebrarummet”.

Slottet är i dag på 1 200 kvadratmeter fördelade på runt 34 rum.
På slottet hålls bröllop och guidade visningar. Där finns hotellrum och på området finns bland annat restaurang och kafé, festlokaler och en butik.
Västsvenska slott

Överås slott, Örgryte

Överås byggdes 1860 och ägaren var James Dickson, som var bror med Oscar Dickson som i sin tur byggde ett lyxigt boende till sig i form av Dicksonska palatset i allén.
Brödernas hem ritades av samma arkitekt William Allen Boulnois, båda husen är i samma stil.

Biblioteket och biljardrummet fick en dyr inredning och det var sonen till James Dickson som ska ha gett sin unga brud den i bröllopspresent. Inredningen ska ha kommit från NK i Stockholm.

Länge belystes slottet med stearinljus, men 1907 blev det ljusare då det installerades elektriskt ljus och många lampor sattes upp. Dock fanns inga strömbrytare till lamporna, utan det fanns en central med runt 50 strömbrytare med en skylt som visade vilket rum varje strömbrytare tillhörde.

Herrskapets sovrum var på hela 40 kvadratmeter och rymde sängar, fruns toalettbord och trymåer. Intill fanns klädrum, herrns toalettrum och barnens rum.
På mitten av 1800-talet byggdes växthus i närheten, där det året runt odlades päron, ananas, jordgubbar, äpplen, 3 000 kilo druvor, persikor, fikon, mandlar, fikon, apelsiner, tropiska växter och blommor.
När fru Dickson smakade av frukten och hon hittade något fel på den eller om den var väldigt bra, fick trädgårdsmästaren förklara varför.

Överås slott har än i dag kvar den gamla inredningen med bland annat kakelugnar, stuckatur, spegeldörrar och de gamla golven.

I dag används slottet som festlokal och för utbildningar.
Västsvenska slott

Hellidens slott, Tidaholm

1858 byggde baron Hans Henrik von Essen en herrgård på Hellidsberget. Han är den som startade Tändsticksfabrik AB Vulcan i Tidaholm, vilken i dag är världens mest moderna tändsticksfabrik, numera ägd av Swedish Match. Han fick 18 barn med två fruar, men det sägs att han hade 150 barn på bygden.

Sonen Alfred von Essen, som var gift med Ella Dickson, dotter till köpmannen Robert Dickson, ärvde slottet från pappan och byggde om och ut herrgården till dagens slott.

Alfred fick ekonomiska problem i samband med Kreugerkraschen, gick i konkurs och dog. Slottet ärvdes då av hans fru Ella. Hon bodde då i bara två rum och kök, och för att hålla värmen eldade personal upp möbler och dörrar.
När hon dog 1950 såldes det till Blåbandsrörelsen som startade en folkhögskola, vilket det är där än i dag.
Västsvenska slott

Nolhaga Slott, Alingsås

Claes Adelsköld byggde järnvägar i Sverige, men han var också konstnär, amatörfotograf, riksdagsman, författare och ledamot i Vetenskapsakademin. 1877 köpte han Nolhaga gård, men den var i så dåligt skick att den fick rivas.
Då lät han bygga en patriciervilla i italiensk nyrenässansk stil som var ritad av arkitekten Adrian C. Peterson.
Där fanns bland annat salonger, bibliotek, arbetsrum, biljardsalong, sovrum, toalett, badrum, gästrum och rum för betjänterna.

1887 sålde han slottet till grosshandlare Julius Lindström i Göteborg.

På 1920-talet delades egendomen i Gamla Nolhaga och Nya Nolhaga, där gamla bestod av slottet och parken. 1921 köpte Alingsås stad Gamla Nolhaga.
Sen dess har där bland annat varit pensionat, flyktingläger, nödbostäder, handelsskola och konsthall i slottet.
I dag finns en utställningshall, ett kafé, konferenslokaler och vigselrum på slottet.

LÄS MER:12 av världens mest storslagna slott och palats

LÄS MER:Framtidsplanerna för Dicksonska palatset i Göteborg

LÄS MER:Sagoslott till salu för 600 miljoner kronor

LÄS MER:”Palais Vénitien” i Cannes kostar 1,2 miljarder

LÄS MER:Guldpalatset är världens dyrast hem till salu

LÄS MER:Fd Fröken Sverige säljer sin lyxiga herrgård i USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS