Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/16

Här är västkusthundarna som räddar liv på sjön

Freya och Buza är de första sjöräddningshundarna på Västkusten. På drygt en kilometers avstånd klarar de av att få vittring – vilket kan göra stora skillnader i en krissituation. – De är helt ovärderliga. När det är mörkt ute, eller om de blåser så är de helt enastående, säger en av hundförararna Maud Gustavsson.

Sedan april tidigare i år finns två sjöräddningshundar stationerade på Sjöräddningsstationen på Rörö i Göteborgs norra skärgård, vilket P4 Göteborg var först med att uppmärksamma.

Det är golden retrievern Freya, 3, och australian kelpien Buza, 6, som har anställts som sjöräddningshundar tillsammans med hundförarna Maud Gustavsson och Malin Svensson.

Det finns sedan tidigare enbart fyra sjöräddningshundar i landet, men de är samtliga stationerade på ostkusten.

– Man såg ett behov av hur bra det har gått i Stockholm med sjöräddningshundar och då ville vi utöka det även på västkusten, säger Maud Gustavsson, hundförare och matte till Freya.

"Helt ovärderliga"

Tillsammans med sina hundförare har hundarna som uppdrag att hjälpa till och söka efter levande människor eller nyligen avlidna personer som har försvunnit till sjöss.

– De är helt ovärderliga. När det är mörkt ute, eller om det blåser så är de helt enastående, säger Maud Gustavsson.

På drygt en kilometers avstånd klarar hundarna av att få vittring – vilket kan göra stor skillnad i en svår situation.

– Det är en väldigt stor skillnad till hur Freya är hemma mot hur hon är i arbetet. Annars tyr hon sig väldigt mycket till mig hemma, men när det är jobb så vet hon precis vad som gäller, då vet hon sin uppgift. Då är hon väldigt intensiv och självständig.

"Tydligt att hon älskar sitt arbete"

För att bli sjöräddningshundar har Freya och Buza behövt genomgå fyra intensiva prov för att bli certifierade.

– Det började med ett inträdesprov för två år sedan, därefter har de fått göra prov där de testas miljömässigt. Sedan ska de lära sig vara självständiga och kunna ta sig fram utan att de är i behov av sin hundförare, säger Maud Gustavsson.

Hon berättar att Freya har visat sig vara oerhört positiv inför det nya jobbet som sjöräddningshund.

– Det räcker med att vi kommer till sjöräddningsstationen så börjar hon hoppa runt, skälla och visar verkligen att hon vill ut och arbeta. Svansen går hela tiden, det är tydligt att hon älskar sitt arbete.

"Behövs fler hundar"

Nu hoppas hon på att fler sjöräddningsstationer i landet ska hoppa på initiativet till sjöräddningshundar.

– Jag hoppas verkligen att fler börjar med det. Vi har en gedigen kompetens och utbildning och det hoppas vi ska tas till vara på, det behövs fler hundar i tjänst, säger Maud Gustavsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.