Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är stjärnadvokaterna som försvarar gängens medlemar

Här är några av advokaterna som medlemmarna i de kriminella gängen väljer när de misstänks för brott:

Anders Lindstrand

Anders Lindstrand. Bild: Göteborgs-Posten
Anders Lindstrand. Bild: Göteborgs-Posten

Anlitas ofta av människor som har en anknytning till Hells Angels och deras underavdelningar Red Devil och Red and White Crew.
Bland annat försvarade han en Red & White crew-medlem som mördade en gästarbetare på Ångpannegatan i Göteborg år 2007. Offret blev huggen, knivskuren och därefter bränd till döds.
År 2009 sköts två män till döds i Stora Höga. Gärningsmännen hade kopplingar till Hells Angels supporterklubb Red & White Crew. En av dessa hade Lindstrand som försvarare.
År 2012 publicerade nättidningen Payback, som strider för bikers rättigheter, en artikel där de skrev att Lindstrand "verkar i Paybacks anda och står upp för bikers rättigheter och tar klar och tydlig ställning för bikerkulturen och emot polisens arbetsmetoder och resurser. Mycket bra arbetat!" De hänvisade också till en intervju som Sveriges Radio gjort med Anders Lindstrand. I intervjun hävdade Lindstrand bland annat att många av de gängkriminella är oskyldiga. Under rubriken "Juridiska ärenden" på deras Paybacks hemsida står hans namn och ett mobilnummer till honom.
Även försvarat medlemmar i de mer territoriella gängen i Göteborg som strider mot varandra. Försvarade bland annat en av de som dömdes för inblandning i Bergsjömålet, en konflikt mellan yngre och äldre falangen i Bergsjögänget som resulterade i mordförsök, förberedelse till mord, grov misshandel och vapenbrott.

Hans Gaestadius

Hans Gaestadius Bild: Jonas Lindstedt
Hans Gaestadius Bild: Jonas Lindstedt

Försvarat Naserligans ledare Naser Dzeljilji. Som ledare för Naserligan figurerade Dzeljilji i flera uppmärksammade blodiga gänguppgörelser under 2000-talet.
Även haft ledaren/grundaren av Asir, Süyar Gürbüz, 31, som klient. Asirledaren har ett tungt brottsregister som innehåller bland annat grovt vapenbrott, försök till utpressning och stämpling till mord.
Även försvarat fler medlemmar från Naserligan och Asir.
Hans Gaestadius har också försvarat Bandidosmedlemmar, bland annat en som har en framträdande roll i organisationen.
Försvarade under 2007 en medlem i Brödraskapet Wolfpack. Mannen, då i 25-årsåldern, tog på sig skulden för mordet på en man i gängets lokal i Göteborg. Han tog sedan tillbaka erkännandet och sa att kamraterna i Brödraskapet Wolfpack beordrat honom att ta på sig mordet.
År 2009 sköts två män till döds i Stora Höga. Gärningsmännen hade kopplingar till Hells Angels supporterklubb Red & White Crew. En av dessa hade Gaestadius som försvarare.
Försvarade bland annat en av de som dömdes för inblandning i Bergsjömålet, en konflikt mellan yngre och äldre falangen i Bergsjögänget som resulterade i mordförsök, förberedelse till mord, grov misshandel och vapenbrott.

Hans Palm

Försvarade Mehdi Seyyed, Bandidos tidigare president i Göteborg, när han dömdes för att ha beställt de två bilexplosionerna i Göteborg i september 2006. Även haft fler klienter med koppling till mc-klubben.
I våras dödades en man i Kungsladugård i Göteborg. Två personer sitter häktade misstänkta för mordet. De båda misstänkta har ett förflutet i Hells Angels supportgrupp Red & White crew. Hans Palm försvarar en av dem.
2014 utsattes en man för utpressning av Hells Angels. Offret låg på sjukhus när de två HA-medlemmarna gick in på hans rum och krävde pengar av honom. De dömdes sedan för brottet. Hans Palm försvarade en av medlemmarna.
Han har haft fler klienter med koppling till HA. Däribland en som i tingsrätten dömdes till fängelse i två och ett halvt år för grov olovlig befattning med smuggelgods
Försvarade bland annat en av de som dömdes för inblandning i Bergsjömålet, en konflikt mellan yngre och äldre falangen i Bergsjögänget som resulterade i mordförsök, förberedelse till mord, grov misshandel och vapenbrott.

Ismo Salmi

Ismo Salmi Bild: Pressbild
Ismo Salmi Bild: Pressbild

Ismo Salmi har gjort sig känd som Hells Angels advokat. Bland annat har han stått på mc-klubbens sida under den fleråriga striden med Karlstads kommun rörande HA-gården Härtsöga. I flera medier har han förnekat att Hells Angels sysslar med brottslighet och hävdar i stället att det är en "herrklubb".
Han är dessutom vice ordförande i Payback Sverige, en organisation för bikers rättigheter, och organisationens pressansvarige. År 2012 publicerade Payback en presentation av Ismo Salmi där han själv skrev att han som vice ordförande i organisationen vill bära sitt "strå till stacken för att motverka den diskriminering och kränkande behandling som bikers utsätts för från främst polisens, men även andra myndigheters sida".
I presentationen framgår det också att han är medlem och Sergeant at Arms i Overdooze mc. Klubben är godkänd av bland annat Hells Angels enligt den så kallade Sverigemodellen.

LÄS OCKSÅ: Därför försvarar stjärnadvokaterna gängmedlemmarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.