Här är stickat huvudsaken

Sedan 1896 har trikåmaskinerna gått varma ute på den västgötska vischan. Året då Sätila of Sweden firar 120 år lämnar närmare en halv miljon mössor fabriken.

ANNONS
|

Det är en färggrann vy som möter innanför dörren till stickeriet. Garner i regnbågens alla färger snurrar ovanför de brummande maskinerna.

– Vi har 20 stycken, den äldsta är 30 år och används fortfarande ibland. Snart kommer vi få ytterligare en toppmodern maskin, berättar Dennis Ekberg.

Han är produktionsledare och har arbetat 32 år för mössfabriken i Marks kommun som i dag har 18 heltidsanställda.

– Det är ingen jätteomsättning på folk direkt. Vår sömmerska har arbetat här över 40 år, berättar Ekberg.

Sätila of Sweden har legat på exakt samma plats sedan 1896 då Johannes Nilsson grundade Nilssons trikåfabrik. Den första stickmaskinen fraktade han i delar med häst och vagn från Göteborg och sedan vidare till Sätila på ångbåten Isa af Lygnern. Produktionen pågick i relativt liten skala framtill 1940. Då tog sonen Kjell Grebelius över och moderniserade företaget, som fortfarande till största delen ägs av grundarfamiljen.

ANNONS

Till skillnad från de flesta andra konfektionsfirmor i tygriket kring Borås, har det aldrig varit aktuellt att flytta hela tillverkningen utomlands. Och nu när hållbarhetsaspekten är på tapeten står sig de närproducerade Sätilamössorna starka.

– Många av våra mössor tillverkas i ekologisk bomull och återvunna material, berättar företagets vd Maria Stockefors.

Däremot flyttade sömnaden till Polen för ett antal år sedan, nu är det bara Ann-Christine Sandberg kvar framför en symaskin i Sätila.

–Jag har arbetat här sedan 1971 och syr provkollektionerna. För sju år sedan gick de sista av mina sömmerskekollegor, men ibland har jag hjälp av någon extra, berättar hon.

I år levererar fabriken närmare en halv miljon mössor, hälften tillverkas på uppdrag av andra, resterande är Sätilas egna.

– Vi genomgår just nu en förändring till att bli mer av ett lifestyleföretag. Något som kommer stort är våra funktionsmössor som stickas med reflextråd för att de ska synas i mörker, säger Maria Stockefors.

Dennis Ekberg visar in i lagret och plockar fram två klassiska huvudbonader i 70-talsstuk. Retromössorna från Ingemar Stenmarks storhetstid har återigen blivit omtyckta.

– Tack vare att skidåkning blev en populär tv-sport ökade efterfrågan och våra mössor blev internationellt kända. I samma veva bytte vi namn till Sätila of Sweden, säger Ekberg.

ANNONS
ANNONS