Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Här är hunden som lussar för de äldre

Boråshunden Berta är en riktig glädjespridare – under julen showar hon på demensboenden i staden. – Jag ser att min hund har roligt när hon träffar andra människor. Det är många moment att lära en hund spela bingo eller pussla, berättar hundföraren och matten Marianne Ericsson.

Tioåriga Berta, en bichon havanais, jobbar som vårdhund på dagverksamheter i Borås. Inför julen har hon fått uppdraget att agera såväl lucia som jultomte.

Men det är inte bara under julen som hon syns till inom demenssjukvården. Berta är utbildad arbetshund och besöker ofta olika boenden.

– Hon hjälper också till att lägga pussel, spela bowling, vara med och illustrera julsånger när vi sjunger och spela fia med knuff med de äldre. Berta brukar ligga i knät hos många äldre och mysa, vilket är lugnande för de äldre som är lite oroliga, berättar hundföraren och matten Marianne Ericsson.

Hon berättar att Berta har hjälpt till att underhålla och sprida kärlek hos många äldre på boendet i Borås.

– Vi har äldre som inte pratar annars, men som trots det pratar med Berta.

 

 

"Fungerat som rehabilitering"

Nästa uppgift för Berta blir att vara tomte och det kommer att bli flera slädturer.

– Berta har åkt med i släde i samband med kröning av lucia som har varit i Borås och har varit lucia eller tomte. Hon älskar sin släde, där kan hon både sova och äta, säger Marianne Ericsson.

Det är inte bara på äldreboenden som Berta har fyllt en viktig funktion. För Marianne Ericsson själv har hon varit en viktig del i återhämtningen efter en trafikolucka som hon var med om för ett antal år sedan.

– Det var lagom stimulans för mig att lära henne det här. Hon har fungerat som rehabilitering för mig, säger hon.

Förutom att gå i luciatåg, spela bowling och mysa hon de äldre kan Berta också 15 olika tecken på teckenspråk. Marianne Ericsson berättar att det är mycket träning som ligger bakom Bertas arbete och att hon ser glädjen både hos de äldre och Berta själv i arbetet.

– Det här är världens roligaste jobb. Man ser glädjen och förbättringarna hos deltagarna, det är ett bra betyg. Jag ser att min hund har roligt när hon träffar andra människor. Det är många moment att lära en hund spela bingo eller pussla, det tar ett par år, säger hon.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.