Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här är den nya söta semlan

På Ica i Vessigebro lanseras en semla med marängsviss, i god tid till fettisdagen den 13 februari. Den innehåller med andra ord nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.
— Den är väldigt söt och god, säger Elin Persson, delägare till butiken i Vessigebro.

Det var P4 Halland som var först med att uppmärksamma årets nykomling till semla. GP har tidigare rapporterat om bland annat semmelwrapen, prinsess-semlan och halv special-semlor.

I andra delar av Sverige har också falukorvssemlan väckt stor uppmärksamhet. Varianten görs på vetedeg med röd karamellfärg och mandelmassa i skivor.

Därefter blandas vaniljkräm och grädde med gul karamellfärg - som ska se ut som potatismos.

— Vi skaffade en jäsugn för att kunna göra semlor. Jag tycker heller inte om mandelmassa, så vi ville göra andra varianter från den klassiska semlan. En kollega hade de här smakerna förra året så då körde vi på det, säger Elin Persson, delägare till butiken i Vessigebro.

Hur smakar den?

— Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla.

LÄS MER: Semlan genom åren

Börjar säljas vid trettondagen

Numera är det inte enbart på fettisdagen den 13 februari som semlorna äta. De börjar säljas redan vid trettondagen och det senaste åren har flera olika varianter på semlor syns till.

Tidigare har fettisdagen varit inledningen på en tredagars fest, då man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan som inleddes dagen efter fettisdagen.

Fettisdagen är inte den enda fastlagsdagen, utan en av tre på raken för att bunkra upp inför fastan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.