Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Här är Albins mördare tillbaka på brottsplatsen

För nästan tre år sedan vallades Albin Einarsens kompis i området där Albin hittats död. Han påstod att Albin ville vara ifred så de skildes åt och när han skulle leta upp Albin igen så var han borta. Nu har han återigen varit tillbaka på brottsplatsen men denna gång lät det annorlunda. – Sedan nämner han något om (en anhörig). Då slår jag till honom så han blir medvetslös. Då sätter jag mig jämte på knä och håller ett stryptag, berättade han nu om dådet.

Tidigare i veckan åtalades en man i 20-årsåldern för mordet på 16-årige Albin Einarsen.
Albin hittades död i en bäck i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014. Först i januari i år kunde den misstänkte gärningsmannen gripas - efter att anhöriga till honom angivit honom.
– Han har berättat för dem vad han har gjort. Det gjorde han rätt så direkt i anslutning till själva händelsen, har Gisela Sjövall, kammaråklagare, berättat.

LÄS MER: Albins misstänkte mördare om dådet 

Nära vän

Den nu åtalade mannen var en nära vän till Albin och har i flera förhör sagt att de var som bröder.

Första gången mannen förhördes var dagen efter att Albin hittades död. Han fick då frågor om Albin hade några ovänner, vad han och Albin gjorde på mordkvällen och när han såg Albin för sista gången.

Den version han då lämnade höll han fast vid när han vallades i området nästan en månad efter mordet. Det var den femte juni 2014 som polisen genomförde ett vallningsförhör med kompisen.

Den nu mordåtalade mannen berättade då hur han träffade Albin och några andra vänner i närheten av ett kulturhus för unga i Halmstad. Han hade hört att Albin bråkat med några om en keps dagen innan och ville prata med honom om det så de två gick iväg.

LÄS MER: Död pojke i bäck kan ha mördats

Ville lämnas ensam

Kompisen berättade då att de promenerade på gatorna genom Halmstad. De rökte och pratade. Albin ska ha sms:at och pratat i telefon med någon.

Efter en stund ska Albin ha bett vännen att gå hem, påstod vännen i vallningsförhöret. Och när han sa att han ville fortsätta vara med Albin ska Albin ha börjat skrika åt honom. Han valde ändå att följa efter och sa att det gjorde att Albin blev argare och argare. Så tillslut valde han ändå att vända hemåt.

Men han ångrade sig snart och ville gå tillbaka till Albin, sa han i detta förhör. Men då var Albin borta. Vännen sa att han sprang in i Folkparksområdet och letade efter Albin men hittade honom inte någonstans.

Han påstod att han fick panik när han inte hittade honom.
Tillslut gav han upp och gick hem. På kvällen ringde Albins syster till honom och frågade om han visste var Albin var. När de la på började vännen gråta. Han förklarade för polisen att han var orolig över att inte veta var Albin var.

LÄS MER: En anhållen för mordet på Albin, 16

Efter utpekandet - nekade

När mannen greps i januari i år fortsatte han neka till all inblandning.
Men vid första häktningsförhandlingen gjorde han en helomvändning - han tog på sig skulden för Albins död.

Då genomförde polisen ytterligare två vallningsförhör - ännu en gång tog polisen tillbaka honom till brottsplatsen. Den första gången var den 21 februari i år.
Liksom tidigare berättade vännen då att de träffades vid kulturhuset för unga i Halmstad och de gick sedan runt och mot Folkparken i Halmstad. När de kommit in i parken ska Albin ha börjat uppträda nervöst. Sedan ska Albin ha nämnt en incident med en anhörig till kompisen.
– Då flippade jag så jag slog honom ett slag i ansiktet, berättade mannen och fortsatte.
– Han ramlade ihop då satte jag mig på honom och skulle ta ett stryptag.

LÄS MER: Så dog Albin - nu åtalas vännen

"Svart vägg"

Mannen berättade då att det kom som en "svart vägg" framför hans ögon:
– Så jag såg ingenting. Det kändes liksom som jag dog typ, kan man beskriva känslan, sa han i förhöret.

När han vaknade upp igen, som han själv beskrev det, ska han ha gjort hjärt- och lungräddning på Albin. När Albin inte reagerade bar vännen ner honom mot en bäck.

Albin lades ner på marken en bit ifrån bäcken sedan gick vännen till bäcken och hämtade lite vatten som han hällde i ansiktet på Albin.
– Får ingen respons och då tar jag och lägger över honom och sedan springer jag hem.
Han påstår att han försökte lägga Albin i framstupa sidoläge.

Berättade för anhörig

När han kom hem berättade han för en anhörig vad han gjort. Den anhörige har i senare förhör berättat att han visade bilder på Albins döda kropp.
– (Den åtalade) blev skitledsen och tårarna bara rann på honom. Men han sa liksom att han hade gjort det för att han klarade inte av att se på Albin, berättade den anhörige i förhör nästan tre år senare.

Dagen efter mordet hittade en hundägare Albin och larmade polisen.
Den åtalade mannen nekar till mord och anser att brottet ska rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Jag är inte förvånad över att åtalet ser ut som det gör, men jag delar inte åklagarens uppfattning vad gäller uppsåt, säger Göran Ruthberg till Hallands Nyheter.

Enligt åklagaren ska Albin ha utsatts för mer våld än det som den åtalade själv berättat om.
– Han har inte berättat om riktigt allt våld som jag har påstått i gärningsbeskrivningen, med det mesta av det våldet har han berättat om och att han lägger honom i bäcken innan han går därifrån, har Gisela Sjövall sagt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.