Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Här är äldrematen bäst i Sverige

Trerättersmiddag varje dag - som de boende får välja själva. Nu har prestigefyllda White Guide utsett vilket seniorboende som har den bästa maten i hela Sverige. Vinnare blev Tubberödshus äldreboende på Tjörn.

Var åttonde vecka samlas boende och personal på Tubberödshus äldreboende på Tjörn för att ha matråd i två timmar. Under denna tid bestämmer man tillsammans vad som ska serveras från köket under de kommande åtta veckorna. Det blir mestadels husmanskost, men fokus ligger på delaktighet. Har exempelvis Iris ett recept som hon vurmar för döper de rätten till Iris kåldolmar. Eller Bertils magiska julrecept som han får tillaga med köksmästaren och serveras som Bertils matjesill. Den äter de nu varje år till jul.

I fjol snubblade "Tubbe" på mållinjen och fick nöja sig med silver i White Guides kategori Årets Seniormåltid 2015. Men i år kan boendet titulera sig bäst i Sverige. Ingela Brännehed har varit köksmästare på boendet i fem år och hon är riktigt stolt över utmärkelsen. 

– Det är ett fantastiskt pris. Maten står i fokus på Tubberö tillsammans med de boende. De är i allra högsta grad delaktiga i köket, vi har matråd och lägger menyer ihop. Dessutom äter vi i personalen tillsammans med de boende varje dag, berättar köksmästaren.

 

"De boende ska känna sig som hemma"

På så vis får personalen feedback direkt varje dag. Då har man större chans att rätta till eventuella brister. Men framför allt handlar det om att de boende ska känna sig som hemma. En grundläggande förutsättning för det är just den sociala biten, menar Ingela Brännehed.

– Ingen i personalen får ta rast under själva middagen. Vid varje bord sitter en ur personalen och håller samtalet levande. En del får inte så mycket besök och därför är måltiden den bästa stunden på dagen.

Så tillägger hon:

– Vi tar en timme till att äta förrätt, varmrätt och dessert. Då skapar man relationer och får jättemycket tillbaka. Jag ser hur glada de blir när jag sätter mig, intygar Ingela Brännehed passionerat.

 

Helheten prisas

Det nu erövrade priset, White Guide Senior, utvärderar just helheten. Det är alltså inte bara smak och näring som bedöms utan även måltidsmiljön, service, samarbete och annat som kan förhöja matupplevelsen. Verksamhetsledaren Aida Tegeltija menar att priset är ett kvitto på att den organisationsform som infördes för sex år sedan, intraprenad, är lyckad.

– Det är en organisationsform där alla är delaktiga, kan påverka och har ansvarsområden. Huvudsaken är att man ska känna sig behövd, både som personal och boende. Det har gjort att vi tillsammans blivit nominerade och vunnit pris. Maten är jättegod, säger Aida Tegeltija.

Gör de goda relationerna maten godare?

– Ja, det gäller egentligen allt. Man kan få det dyraste och finaste att äta, men om det är nån som bara slänger upp maten på bordet eller matar en i förbifarten smakar det sämre. Alla faktorer spelar in: miljö, ingredienser och relationer spelar in. 

Sedan boendet antog den nya organisationsformen arbetar de efter mottot att man ska "leva tills man dör". Verksamhetsledaren menar att personalen är de boendes verktyg för att uppnå denna livskvalité och maten är en av grundpelarna.

– Vi bakar, det doftar gott och allt görs från grunden. Vi har inga halvfabrikat och de boende är med från planering tills efterrätten är uppäten.

 

Pedagogik och matintresse

Köksmästaren utbildade sig till kock på senare år, innan dess jobbade hon inom skolans värld. Hon menar att kombinationen mellan det pedagogiska tänkandet och matintresset ger goda resultat. Men på ett personligt plan har hon en skräckbild som etsade sig fast när hon besökte sin mormor och morfar på ett äldreboende i Göteborg för ett antal år sedan.

– Det stod "korvstroganoff med ris" på menyn. Men det var tomatsås och ris. Det är inte värdigt att servera det till äldre som hållit Sverige levande. Därför har vi alltid en levande miljö, fint dukat och blommor på borden. Precis som man hade det hemma, säger Ingela Brännehed.

Hon tillägger att dessutom att det är viktigt att skilja på vardag och helgdag. Även där spelar de små detaljerna in.

– På helger har vi en extra bukett blommor på borden. Så länge man är i livet ska man leva, avslutar hon.

Det är samma devis som verksamhetsledare talade om. Ett motto som av allt att döma blivit själva grunden för hela boendets identitet.