Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hällebergsskolan Bild: Jonas Lindstedt
Hällebergsskolan Bild: Jonas Lindstedt

Hällebergsskolan riskerar vite på 300 000 kronor

Efter GP:s granskning av Hällebergsskolan i Ljungskile riktar Skolinspektionen nu hård kritik mot "Guds utvalda skola". Om bristerna inte åtgärdas riskerar skolan ett vite på 300 000 kronor.

Skolinspektionen inledde en utredning av Hällebergsskolan för en månad sedan efter GP:s granskning "Guds utvalda skola" där flera elever berättat att de mått dåligt efter sin tid där.

Efter två oanmälda besök där man närvarade vid lektionerna och intervjuade både elever och personal konstaterade Skolinspektionen att det finns "allvarliga brister inom flera områden som har central betydelse för skolans uppdrag".

LÄS MER: Här är GP:s granskning av Hällebergsskolan

Ett av problemen enligt Skolinspektionens granskning är att lärare har uttryckt sig kritiskt om icke-normativ sexuell läggning på lektionerna eller vägrat ta i ämnet överhuvudtaget. Istället för att exempelvis beskriva homosexualitet på ett neutralt sätt ska en av läraren ha hänvisat till hur homosexualitet beskrivs i bibeln. Läraren ska också ha sagt att dennes åsikt var att det inte var okej att vara homosexuell.

Inspektionen visade också att lärarna inom undervisningen i vissa fall förespråkade skapelseberättelsen framför evolutionsteorin, vilket inte är förenligt med läroplanen och med kursplanerna i ämnen som biologi och fysik.

"Även om skolan ska vara öppen för olika sätt att skildra omvärlden och uppmuntra att olika åsikter förs fram innebär detta inte en frihet för lärarna att avvika från kursplanernas innehåll och den vetenskapliga grund som dessa tar sin utgångspunkt i" står det i rapporten.

LÄS MER: Efter granskningen – detta händer på Hällebergsskolan

Skolan ska också ha brustit i sin undervisning inom sex och samlevnad. Svaren från elever varierar. Då en del säger att de haft två lektioner säger andra att de inte haft någon undervisning inom ämnet överhuvudtaget.

Dansförbud kritiseras

Skolinspektionen anmärkte också på att det inte förekom någon pardans på idrottslektionerna. Eleverna har förklarat att det beror på att församlingen som är huvudman för skolan "har som utgångspunkt att det inte ska förekomma någon fysisk kontakt innan giftermål". Det ska ha förekommit dansinslag i en frivillig aktivitet, men den avbröts eftersom föräldrar ansåg att det var olämpligt.

LÄS MER: Läxuppgiften: "Svartas" musik är satanistisk

LÄS MER: "Olämplig skola som bör stängas"

Varje skoldag inleds med en morgonsamling som enligt Skolinspektionen innehåller böner och andra religiösa inslag. Morgonsamlingarna uppfattas av eleverna som en obligatorisk del av undervisningen.

Skolinspektionen påpekar att undervisning vid friskolor ska vara icke-konfessionell. Konfessionella inslag får förekomma men dessa aktiviteter ska vara frivilliga.

Om skolan inte kommer till rätta med dessa och andra brister hotas den av ett vite på 300 000 kronor.

LÄS MER: Rektorn slutar efter GP-granskning

"Vi ska förtydliga och förändra"

Hällebergsskolans tidigare rektor slutade några dagar innan GP:s granskning publicerades. Rakel Eriksson, tillförordnad rektor för Hällebergsskolan, har tagit del av Skolinspektionens kritik.

– Jag tycker att de har rätt i en del av kritiken, men också att man missuppfattat vissa saker. Vi ska ju ta tag i allt detta så klart. Vissa saker ska vi förändra och vissa saker får vi förtydliga, säger hon.

Vilka saker menar du att Skolinspektionen har missuppfattat?

– Framför allt detta om evolutionsteorin. Jag tror att de har fått någon bild av att vi läser högt ur bibeln på lektionerna. Så är det inte. Det vi gör är att vi presenterar andra skapelseteorier.

Hur ställer ni er till kritiken om hur olika sexuella läggningar presenteras i skolan?

– Det kommer vi att titta mer på. Men jag tror inte att någon lärare har sagt att homosexualitet är fel. Men vi har redovisat för hur homosexualitet presenteras i bibeln.

Är det inte problematiskt att redovisa för en negativ syn på homosexualitet i en svensk skola?

– Nej, inte så länge vi har religionsfrihet och undervisningen är allsidig. Men vi ska titta på alla deras synpunkter och se hur vi ska jobba vidare med detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.