Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälften klart i Kikås

Det stora arbetet med att sluttäcka avfallsdeponin i Kikås har kommit halvvägs. Tätningen, som kostar 160 miljoner kronor, ska förhindra att lakvatten förorenar sjöar och åar.

Från och med i går var det åter fritt fram för intresserade att lämna schaktmassor på Kikås. För tillfället behövs 1 500 kubikmeter till det lager som ska ligga längst ner. Ovanpå det ska det i tur och ordning ligga: ett tätskikt av till exempel blålera, ett dräneringsskikt av makadam och högst upp ett lager rena schaktmassor som det ska växa gräs på.

– Tätningen gör att regnvatten inte tränger igenom och bildar förorenat lakvatten. I stället kan det rinna av som rent regnvatten via diken, säger miljöingenjör Marie Omerain Blomqvist.

Arbetet på Kikås inleddes redan för nio år sedan. 2008 kom ett krav på att alla avfallsanläggningar där man deponerar avfall måste vara täta. Samma år slutade Mölndals stad att deponera avfall på Kikås.

2018 ska tätningen av det totalt 31 hektar stora området vara klart.

– Vi har gjort ungefär 14 hektar nu, så tidsmässigt ligger vi bra till. Och mängden förorenat lakvatten har också minskat rejält, från ungefär 260 000 kubikmeter 2005 till 150 000 kubikmeter i fjol, säger Marie Omerain Blomqvist.

Målet är att minska den årliga mängden lakvatten till 30 000 kubikmeter.

– Det är naturligtvis onödigt att förorena vatten som inte behöver förorenas. Miljömässigt är det viktigt att så lite som möjligt når slutstationerna i form av sjöar, åar och bäckar, förklarar Marie Omerain Blomqvist.