Tre personer hittades ihjälskjutna på en parkeringsplats i Uddevalla i mars. ARKIVBILD.
Tre personer hittades ihjälskjutna på en parkeringsplats i Uddevalla i mars. ARKIVBILD.

Häktad för trippelmordet internationellt efterlyst

Den yngre brodern häktas av hovrätten i Göteborg. Det tyder på att han kommer att fällas för trippelmordet tillsammans med sin äldre bror. Nu är han internationellt efterlyst.

ANNONS
|

Den yngre brodern häktas av hovrätten i Göteborg, uppger Bohusläningen. Han är på sannolika skäl misstänkt för trippelmordet i Uddevalla.

Den yngre av de två bröderna som åtalats för trippelmordet i Uddevalla friades av tingsrätten och försattes på fri fot. Domen överklagades till hovrätten av flera parter och under måndagen avslutades rättegången i Göteborgs hovrätt. På tisdagseftermiddagen meddelade hovrätten sitt beslut i häktningsfrågan. Rätten beslutar att den yngre brodern ska häktas och han är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Det tyder på att den yngre brodern kommer att fällas när dom meddelas den 29 januari.

Åklagar Per-Erik Rinsell vill inte föregripa hovrättens dom, och påpekar att lillebrodern fortfarande inte är dömd.

ANNONS

– Men det här är en viktig signal att hovrätten kommer gå på vår linje. Hovrätten gör, menar vi, en riktig bedömning, säger han om beslutet.

Hovrättens beslut innebär att den yngre brodern nu ska hämtas in för att placeras i häkte i väntan på dom. Domen meddelas den 19 januari.

När Bohusläningen ringer har den yngre broderns advokat Claes Östlund ännu inte fått beskedet. När vi informerar honom blir han förvånad.

– Det är förvånande tycker jag. Det här var märkligt och det hade jag inte förväntat mig.

Östlund ser beslutet som mycket besvärande för brodern.

– Jag tolkar detta negativt, det är väl den uppfattningen jag får.

Han tycker beslutet är märkligt.

– Jag kan inte placera honom på brottsplatsen och det är inte styrkt att han befann sig där. Hur hovrätten resonerat förstår jag inte. Vi får väl vara ödmjuka och vänta in domen.

Brodern har under rättegången medverkat via länk från okänd plats. Han har närvarat samtliga dagar utom den sista, då anmälde sig sjuk. Åklagarna beslutade att rättegången skulle genomföras ändå, eftersom man annars inte visste när den skulle kunna slutföras. Var brodern befinner sig nu är dock okänt, även för hans försvarare Claes Östlund.

ANNONS

– Jag vet inte var han är. Jag har inte haft någon kontakt med honom sedan han blev sjuk.

Det faller nu på polisen att verkställa häktningsbeslutet, och den yngre brodern har efterlysts.

– Vi letar givtetvis efter honom och han har efterlysts både nationellt och internationellt, säger Thord Haraldsson, kommissarie på polisens enhet för grova brott.

Vet ni var han befinner sig nu?

– Det är inget jag kommenterar.

Misstänker ni att han har lämnat landet eftersom han är efterlyst internationellt?

– Ingen kommentar.

Texten uppdateras.

ANNONS