Lina Harrysson och Elin Gustafsson på Friskolan i Kärna konstruerade tåget som körde hem högvinsten.
Lina Harrysson och Elin Gustafsson på Friskolan i Kärna konstruerade tåget som körde hem högvinsten.

Gym-drivet tåg tog hem skoltävling

Ett tåg som drivs av ett inbyggt gym, elastisk energi och magnetism. Det vilda konceptet, signerat eleverna på Friskolan i Kärna, räckte ända till seger när 900 ungdomar tävlade i ämnet framtida transporter.

ANNONS
|

– Det känns jätteroligt att vi vann. Vi gick runt och tittade på de andra bidragen och kände att vårat var okej i alla fall. Vi tänkte att vi kanske kunde få något hederspris, säger sjundeklassaren Elin Gustafsson, en av ett 30-tal elever som arbetat med projektet på Friskolan i Kärna.

Men Miljöexpressennådde alltså ända fram till första-platsen i tävlingen Framtida transporter, som Universeum arrangerade för fjärde året. Som tack för besväret får ungdomarna 10000 kronor och dessutom en övernattning på Universeum.

ANNONS

– Jag tror att vi ska sova i hajtunneln. Och för pengarna ska vi gå på en musikal i London, berättar Elin Gustafsson.

Universeums arbete med tävlingen inleddes redan tidigt i höstas, då lärare från alla deltagande skolor samlades för att få fortbildning.

Därefter har det anordnats en inspirationsdag även för elever, innan det var dags för de tävlande att skrida till verket hemma på sina respektive skolor. Deras uppgift: peka ut ett bra, nyskapande och miljövänligt transportsätt som skulle kunna invigas 2035.

–Vi har ett uppdrag att intressera unga för naturvetenskap och teknik. Här vill vi få dem att förstå att de själva är viktiga och att de själva kan påverka sin framtid med olika idéer, säger Kerstin Wernberg Appelström, ansvarig för utbildning och samarbeten på Universeum.

Bidragen innehöll allt från effektiv samlastning på fraktfartyg via algdrivna svävare till sol- och vindenergi. Förutom att komma på idén gällde det också att presentera den på ett övertygande sätt, både i en säljande text och i en pedagogisk film.

ANNONS

Elin Gustafsson på Friskolan i Kärna intygar att hon och skolkompisarna hade kul under tiden som de tog fram sin skapelse.

– Först kändes det som att man aldrig skulle kunna komma på nåt. Men vi delade in oss i smågrupper, läste tidningar och så fick varje grupp arbeta fram ett fordon. Sedan så valdes de fyra bästa och ut och så fick vi försöka kombinera ihop dem, säger hon.

Miljöexpressen finns i två versioner – en som sköter kortare transporter i städer och en som transporterar resenärerna lite längre sträckor. Den förstnämnda tar sig fram i tunnlar och får hjälp av magnetism för att minska friktionen.

– Jag tror att de skulle kunna fungera i verkligheten. Det är ju bara prototyper nu, men om man får hjälp att utveckla dem lite och förbättra säkerheten så kanske, säger Elin Gustafsson.

De här bidragen vann juryns gillande i Framtidens transporter:

Första pris: Friskolan i Kärna för tåget Miljöexpressen.

Andra pris: Sinntorpsskolan i Lindome för linbanan Neverland.

Hederspriser: Victoria-skolan i centrala Göteborg för en idé om effektiva frakttransporter, Lindåsskolan i Billdal för algdrivna svävare och Aroseniusskolan i Älvängen genom en kombination av transporter under vatten, på land och i luften.

ANNONS