Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gustav på sjukhuset för att kontrolleras och få ny medicin. Än så länge har han ingen feber och kan bo hemma med föräldrarna och storasyskonen. Bild: Privat
Gustav på sjukhuset för att kontrolleras och få ny medicin. Än så länge har han ingen feber och kan bo hemma med föräldrarna och storasyskonen. Bild: Privat

Gustav kämpar mot cancer och covid-19 samtidigt

Treåriga Gustav blev förkyld och kräktes upp sin sond. I fredags fick föräldrarna det omskakande beskedet att deras cancersjuka son även drabbats av covid-19.
– Jag har levt med ett barn med cancer i ett halvår. Det kommer medgångar och motgångar hela tiden och jag försöker tänka positivt, säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd.

Det var i oktober 2019 som Alingsåsfamiljen fick veta att den yngste sonen Gustav drabbats av leukemi. Sedan dess går han på starka cellgiftsbehandlingar som gör hans immunförsvar väldigt svagt i perioder.

För knappt två veckor sedan blev han förkyld och sjukhuspersonalen kontrollerade hans luftvägar. De trodde först inte att det var corona.

– De lugnade oss och sa att allt tydde på att barn inte blir drabbade. Men det vet ingen med säkerhet, säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd som även berättat om sonens sjukdom i Aftonbladet.

"Glad som en solstråle"

Dagen efter kräktes Gustav upp sin sond. Det hade aldrig hänt förut och han fick tillbringa några dagar på sjukhuset. Personalen började använda skyddsutrustning men de ville fortfarande inte göra något test. Först i torsdags, när han skulle göra ett planerat ultraljud av en svampinfektion, fick han göra ett coronatest.

LÄS MER: Tre personer berättar: Så var det att ha covid-19

– I fredags fick vi bekräftat att han hade covid-19. Han spydde upp sonden både på lördagen och söndagen. Man tror att han är infekterad i luftvägarna och att sonden irriterar så att han får kraftiga kräkningar, säger Daniel Sletteberg Loveryd.

Än så länge är Gustav bara förkyld och kan vara kvar hemma. Om han får feber måste de åka in till sjukhuset. Enligt pappan har sonen tagit sjukdomen med ro och han är "glad som en solstråle". Han har vant sig vid att sjukvårdspersonalen har konstiga rymddräkter på sig.

– Gustav förstår att han har någon form av sjukdom men han pratar aldrig om det. När han fick leukemi var han helt tyst en månad ungefär. Han slutade äta och gå, säger pappan.

Cellgifterna kan skjutas upp

Föräldrarna och Gustavs 12-åriga storebror har haft förkylningssymptom den senaste tiden. Den 8-åriga storasystern har däremot klarat sig. Familjen försöker träffa så lite människor som möjligt, men det gjorde de även innan coronapandemin eftersom Gustav har dåligt immunförsvar.

Den här veckan får Gustav inga cellgifter, vilket var planerat sedan tidigare. Nästa vecka ska den tuffa behandlingen köra igång igen, men den kan skjutas upp på grund av smittan.

– De måste skjuta på behandlingen om inte hans immunförsvar går upp. Det har hänt tidigare så jag är inte orolig för det. Men första gången det hände var jag livrädd, säger Daniel Sletteberg Loveryd.

Får kärlek på sociala medier

Föräldrarna har ett instagramkonto där man kan följa Gustavs kamp mot cancern och numera också mot covid-19. I flödet finns bilder på slangar, mediciner och en liten kille i en alldeles för stor sjukhussäng. Där finns också ett foto från i mars när Gustav och hans två storasyskon poserar utanför cykelbutiken på varsin ny hoj. Gustav ler när han försöker hålla balansen på den vinröda sportcykeln med stödhjul.

Gustav har en form av leukemi som kallas ALL. Han får näring via en sond men sedan han fick covid-19 har han kräkts upp den vid flera tillfällen. Bild: Privat
Gustav har en form av leukemi som kallas ALL. Han får näring via en sond men sedan han fick covid-19 har han kräkts upp den vid flera tillfällen. Bild: Privat

När Daniel Sletteberg Loveryd berättade att sonen fått covid-19 hörde många av sig med lyckönskningar. Instagramföljarna beskriver Gustav som en krigare som kommer att klara det här. De fyller kommentarsfälten med hjärtan och styrkekramar. Några har skänkt pengar till familjens insamling på Barncancerfondens hemsida.

LÄS OCKSÅ: Vanligaste sjukdomarna – hos de som dör i covid-19

Nu hoppas familjen att Gustav ska bli frisk från covid-19 så att hans vanliga cellgiftsbehandling kan komma igång igen. Den ska pågå i två år och Daniel Sletteberg Loveryd kan inte göra mycket annat än att vänta.

– Vi kan inte göra så mycket mer av situationen just nu. Jag har levt med ett barn med cancer i ett halvår. Det kommer medgångar och motgångar hela tiden och vi försöker tänka positivt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.