Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I slutet på augusti kommer Gunnebo Slott att belysas nattetid.

Gunnebo slott i nytt ljus

Ljusarkitekten Torbjörn Eliasson är mannen bakom ljussättningen som kommer att ge en helt ny upplevelse av slottet och omgivningarna.
- Gunnebo är ju ett smörgåsbord med massor av fina miljöer, säger Torbjörn Eliasson entusiastiskt.
För den större allmänheten är han känd från bland annat Lights in Alingsås. I ett och ett halvt år har han planerat upplysningen av Gunnebo och ett 30-tal idéer har nu kokats ner till 15.,Förra veckan var det provbelysning inför den riktiga ljusshowen som startar i samband med Göteborgs Lustgårdar.
Från den 22 augusti fram till den 28 september kan man varje fredag, lördag och söndag mellan klockan 20.00 och 23.00 beskåda slottet badande i ett mjukt gyllene ljus och de omgivande trädgårdarna i mer eller mindre dramatiska skepnader.

- Gunnebo är så vackert dagtid, nu vill vi visa en nattversion. Men det ska inte vara något helt annat, bara annorlunda. Man ska få en annan upplevelse av slottet, förklarar Torbjörn Eliasson sina tankar kring ljussättningen.
Med färgade ljus förstärks vissa färger som finns naturligt.
- Jag har också försökt ta vara på rumsligheter och skapa vyer. Till exempel köksträdgårdarna har jag ramat in genom att belysa mur och häckar, inte själva grönsakerna. Det skapar en känsla av rum.
En specialbelysning är sparad till sista helgen då det hålls en höstlövsfestival på Gunnebo. Möjligen har löven då börjat skifta lite och en trädkulle kommer att belysas i orange ljus för att förstärka höstkänslan.

Ett annat delprojekt, Barnens bakgård, riktar sig till barnen.
- Barn som besöker Gunnebo tröttnar ganska snart på att se på slottet, så då har vi inrättat en målarverkstad i skräpförrådet där det finns en massa bråte.
Lite lagom spännande och fantasikittlande.
- Det blir som en slags Pettssonbod där vi sår solrosfrön i gamla badkar och låter barnen måla med uv-känslig färg. När färgen blir belyst med uv-ljus kommer den att glittra och glöda otroligt vackert, säger Torbjörn Eliasson.
En av de sista helgerna blir det en kvällsutställning där barnens samlade verk kommer att visas och belysas.
Torbjörn Eliasson är nu klar med Gunnebos ljussättning, men fler projekt är på gång. Bland annat har han just ljussatt Ostindiefararen Götheborg. En typ av belysning när skeppet är i hemmahamn, en annan som plockas fram i gästhamnar, där riggen blir särskilt belyst.

Dessutom får belysningen av Alingsås en fortsättning även i år, där han jobbat mycket med torget.
Belysningar av villaträdgårdar är en växande verksamhet liksom kurser i trädgårdsbelysning, där eleverna får experimentera i Torbjörns egen trädgård.
- Trädgårdsintresset är ju stort och intresset för belysning har också vuxit, säger Torbjörn Eliasson som till vardags arbetar som ljusarkitekt på arkitektbyrån White.