På Gunnebo pågår vårbruket för fullt. Sysslor likt dessa erbjuds nu volontärarbetare.
På Gunnebo pågår vårbruket för fullt. Sysslor likt dessa erbjuds nu volontärarbetare. Bild: Gunnebo Slott

Gunnebo erbjuder coronapermitterade volontärarbete

Till följd av coronakrisen startar Gunnebo slott och trädgårdar volontärverksamhet och erbjuder anställda och boende i Mölndal att hjälpa till med vårbruket.
– Det handlar om att bidra i en svår situation, säger chefsträdgårdsmästaren Joakim Seiler.

ANNONS
|

I en tid där mångas vardag har förändrats vill Gunnebo främja hälsa och hållbar livsstil och erbjuder sysselsättning till de som inte längre kan gå till sina jobb.

Under handledning av Gunnebos trädgårdsmästare kan frivilliga hjälpa till med säsongsanpassade sysslor i trädgårdarna och i kulturlandskapet på anläggningen från 1700-talet.

LÄS MER: Adam Alsings död kan bli en vändning i pandemin

– Vi vill bidra i en svår situationen genom att öppna upp Gunnebo på fler sätt än tidigare, så att man inte bara kan vistas på platsen utan också aktivera sig som volontär. Tanken är att använda Gunnebo på så många sätt som möjligt för samhällets bästa, säger chefsträdgårdsmästaren Joakim Seiler.

ANNONS

Emma Naqvi är volontärsamordnare och redo att ta emot anmälningar.

Hjälpa till med vårbruket

– Vi har fått förfrågningar om att ta emot permitterad personal och personer som inte har något jobb att gå till för tillfället. Men också att Gunnebo kan vara en plats för Mölndalsborna och de som verkar i Mölndal, säger hon.

Emma Naqvi är trädgårdsmästare på Gunnebo Slott och Trädgård och ansvarig för volontärprojektet som inleds nu till följd av coronakrisen.
Emma Naqvi är trädgårdsmästare på Gunnebo Slott och Trädgård och ansvarig för volontärprojektet som inleds nu till följd av coronakrisen. Bild: Asa Dahlgren

Att utomhusarbete är att föredra i coronatider är allmänt känt. Det tar Gunnebo fasta på. Försiktighetsåtgärder vidtas för att undvika smittspridning av covid-19. Riskgrupper undanbedes. Exempelvis är en övre åldersgräns på 69 år satt.

LÄS MER: Coronasmitta på var tredje boende

Primärt handlar det om att hjälpa till med vårbruket, som är i full gång.

Sysslorna kan variera från gödsling, gräva djupbäddar, fagning och förberedelse för lieslåtter i engelska parken till att ta upp nedfallna grenar, ogräsrensning och göra stöd för klängväxter.

Social distansering

– Egentligen allt som tillhör vårsysslorna i en trädgård, säger Emma Naqvi.

Fagning innebär att man strax efter att tjälen gått ut jorden räfsar undan fjolårsgräs och grenar.

Upplägget är nytt, tänkt att pågå i åtminstone tre månader och välkomna tio personer per dag. Antalet styrs av behovet av social distansering.

– Intresserade är välkomna att kontakta mig. Fungerar det bra kan vi tänka oss att bygga vidare på detta även längre fram, säger trädgårdsmästaren Emma Naqvi.

ANNONS

Den som är intresserad kan kontakta Gunnebo slott på volontar@gunneboslott.se

LÄS MER: Smittspridning i Göteborg förbryllar

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar eller tips som är coronarelaterat kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS