Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Kjell-Åke Rinnarv och guiden Ingemar Olsson ser fram emot ännu en säsong med Tidsresa och Kaparlandsresa.

Guidade turer även i sommar

Det ser ut att bli Tidsresor och Kaparlandsresor i Kungsbacka även i sommar. Efter ett möte med turistchefen verkar hotet om nedläggning vara avvärjt. Hur det blir på längre sikt är en politisk fråga.

Det är förändringar i konkurrenslagen från 2009 som nu påverkar de populära guidade turerna i Kungsbacka kommun. Det handlar framförallt om Kaparlandsresorna som, till skillnad från de kortare Tidsresorna, gått med förlust.

– Vi måste täcka upp för de produktionskostnader vi har och minst ta ut ett självkostnadspris. Tidigare har vi inte räknat in lönerna för våra egna anställda, utan sett deras insatser som en del i vårt uppdrag, säger turistchef Marie Herkestam.

Hon har även undersökt om det finns någon privat intressent som är intresserad av att ta över kommunens roll som arrangör. Det gör det inte.

Herkestams ambition är att genomföra turerna även under 2011, men nu med full kostnadstäckning. Det senare innebär sannolikt att både en höjning av biljettpriser och att resorna kortas med ungefär en timme.

Efter ett möte med skådespelare, guider och andra leverantörer verkar alla inställda på att hitta en lösning.

– Vi hade en konstruktiv och positiv dialog, precis som vi ville, säger guiden Ingemar Olsson.

Skådespelaren Kjell-Åke Rinnarv instämmer och berättar att målsättningen är att minska produktionskostnaden för varje resenär med cirka 100 kronor.

– En idé är att göra resan mindre kronologisk och att skådespelen uppförs på tre platser i stället för fyra. Då spar vi både körsträcka, tid och lönekostnader. Samtidigt blir resan mer klimatsmart, säger Rinnarv.

Beslut om sommarens verksamhet tas av förvaltningen. Hur det blir på längre sikt blir en senare fråga.

– Det beror dels på hur det går ekonomiskt i år. Dels ska vi se över kommunens roll i det hela och om det går det stötta på annat sätt. Men i slutändan blir det en politisk fråga, säger Marie Herkestam.

Hon hoppas dock på en fortsättning.

– För Kungsbacka har just det här sättet att jobba blivit ett signum som visar hur man kan utveckla turismen, säger Herkestam.