Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Gudstjänst med fokus på USA:s historia

Med sin nyskapade musikgudstjänst "This land is your land" skildrar Playin' Prayers Amerikas historia. Gospel och countrylåtar blandas med berättelser om längtan, orättvisor och rasism.

– Det handlar om stora existentiella frågor. Under den är tiden trodde också nästan alla på gud så det finns väldigt mycket kopplingar till tron, säger Andreas Thalenius, präst i Lindome församling.
Han är en del av Playin' Prayers tillsammans med musikerkollegorna Olof Andersson, Gugge Hultman och Michael Ardenheim. Tidigare har de gjort succé med musikgudstjänster om Bob Dylan och Johnny Cash. I samband med de projekten föddes också idén om att göra en liknande gudstjänst om den amerikanska söderns historia.
– Det blir en blandning av historieberättande, musik och predikan. Det handlar om tiden från början av 1800-talet fram till 1950, om fattiga immigranter, slaveri, inbördeskriget och människor som hjälper varandra att fly.

Musiken är en blandning av gospel, folkmusik, country och bluegrass, med låtar som When Johnny come marching home och Dixie's land. Den här gången har Playin' Prayers fått hjälp av sångerskorna Elise Palm, Fanny Waltilla och Stina Rosén, som också spelar fiol. 
Lördag 9 februari är det premiär för This land is your land i Lindome kyrka och dagen efter arrangeras musikgudstjänsten i Lundby nya kyrka. Men temat om USA:s historia kommer att pågå under hela januari och februari med bland annat filmvisningar i Lindome församlingscentrum och föredrag om svenskarna som utvandrade till Amerika. Det hela avslutas med kyrkans musikkafé då det finns möjlighet att diskutera ämnet.
– Man kan även reflektera över vår egen tid, det finns fortfarande, fattigdom, rasism och brustna drömmar, säger Andreas Thalenius.