Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grisbonde: "Det känns inte riktigt bra"

Under sommaren har man upptäckt den smittsamma och dödliga sjukdomen Afrikansk svinpest hos tamgrisar i Rumänien. Tidigare har den i Europa bara funnits bland vildsvinsflockar. Grisbonden Jan Börjesson i Kungsbacka tror att sjukdomen kan komma att spridas till Sverige genom Europas växande vildsvinspopulation.

Jan Börjesson är grisbonde och har 1700 slaktgrisar på gården i Kungsbacka. Han är bekymrad över utvecklingen av den afrikanska svinpesten i Europa.

– Nä, det känns inte riktigt bra, säger han när GP når honom över telefon.

Europa har sedan 2007 haft utbrott av den afrikanska svinpesten bland vildsvinspopulationer. Sedan 2014 har sjukdomen tagit sig in i EU.
I somras upptäcktes fall hos tjeckiska vildsvinsstammar, men även i rumänska tamgrisar. 

– Östra Europa har haft sjukdomen rätt så länge och jag tror att det är vildsvinsstammarna som håller sjukdomen vid liv.

Isolera, sanera och avliva

Den afrikanska svinpesten är oerhört smittsam och dödlig. Sjuka grisar dör inom loppet av 10 dagar och om en gård blir smittad då är det att avliva grisarna, isolera och sanera gården som gäller. Sverige skulle få exportförbud. 

Jan Börjesson har sina grisar inne, men säger att det inte är någon garanti. 

– Jag följer de rutiner som finns med att inte ha obehöriga i stallarna, och sanera kläder och så vidare, men det är klart att när det springer vildsvin på gården under natten så kan de föra in smittan. 

– Jag hade gärna sett att vi höll den svenska vildsvinsstammen mindre än den är idag. Men det är också för att de äter upp våra odlingar, säger Jan Börjesson. 

Har stoppat importen av europeiskt fläskkött

Sedan tidigare är det förbjudet för privatpersoner att föra in kött eller köttprodukter från länder utanför EU och från smittade områden inom EU. Ryssland har stoppat importen av fläsk från hela EU efter utbrott av afrikansk svinpest i delar av unionen. 

På frågan om oron över Afrikansk svinpest hade varit större om Danmark eller Tyskland drabbats kommer Jan Börjessons svar snabbt.

– Absolut! 

Sverige har ingen större export av fläskkött, men vår närmsta granne i söder är världens största fläskexportör och danska grisbönder har tidigare uttryckt oro för såväl den danska som tyska vildsvinsstammen.  

LÄS MER: Afrikansk svinpest allt närmre Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.