Grisar döda efter ladugårdsbrand

Omkring 2 000 grisar evakuerades under fredagen från en brandhärjad ladugård i Dalsland. Branden startade enligt polisen troligen på grund av ett fel i ett lysrör. Några av grisarna ska däremot inte ha klarat av traumat.
– Grisar är känsliga djur och några ska inte ha överlevt, säger Peter Grönroos på räddningstjänsten.

ANNONS
|
Flera stationer har arbetat med att bekämpa branden i ladugården som inrymmer omkring 2 000 grisar.
Flera stationer har arbetat med att bekämpa branden i ladugården som inrymmer omkring 2 000 grisar. Bild: Annika von Sydow

En komplex och omfattande räddningsinsats inleddes under fredagsförmiddagen vid en ladugård i Melleruds kommun i Dalsland.

Klockan 10.35 ringde en närboende in och larmade polisen om rökutveckling i byggnaden. Räddningstjänsten larmade direkt flera styrkor till byggnaden som inrymmer omkring 2 000 grisar.

– Till en början handlade det mest om rökutveckling, men sedan gick branden igenom taket med öppna lågor. De har vi lyckats dämpa, och vi jobbar för fullt med både utvändig och invändig släckning, berättade Peter Grönroos inre befäl vid räddningstjänstens ledningscentral i Trollhättan.

Brandmän från Mellerud, Brålanda Vänersborg och Högsäter deltog i insatsen. Ladugården har flera sektioner och grisarna flyttades under förmiddagen till den del av byggnaden som bedömdes säkrast.

ANNONS

Planen: Evakuera grisarna till transportfordon

Vid 12.30 påbörjades en evakuering av grisarna.

– Vi har börjat evakuera grisar till angränsade gårdar. Ambitionen är att få ut samtliga snabbast möjligt, berättade Peter Grönros.

Han betonade att grisar är känsliga djur och att risken för att de skulle påverkas av stark stress under evakueringen och det tidigare dramat med rökutveckling då bedömdes större än att de skulle avlida av själva branden som räddningstjänsten hade fått under kontroll.

Vid 13.30 meddelade polisen att samtliga grisar var evakuerade från byggnaden. På plats fanns då det både veterinärer och bönder som tog hand om djuren.

Enligt räddningstjänsten ska dock inte alla grisar ha överlevt.

– De allra flesta ska ha klarat sig, men jag har fått rapporter om att några inte har gjort det, säger Peter Grönroos på räddningstjänsten.

Enligt polisen startade branden troligen på grund av ett fel i ett lysrör.

Peter Grönroos berättar att att personal från räddningstjänsten kommer att vara kvar vid platsen under hela kvällen för att säkerställa att branden inte blossar upp på nytt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS