Grisar brännmärktes av elstötar

Tretton halländska grisar som skickats till slakt hade tydliga brännmärken från lastningen. Nu kräver länsstyrelsen att det ansvariga transportföretaget skärper sin användning av elpåfösare.

ANNONS
|

Under hösten har veterinärer slagit larm upprepade gånger om att slaktsvin som transporterats av det aktuella Laholmsåkeriet uppvisar märken som tycks komma från elpåfösare.

Trots att bolaget blivit informerat av länsstyrelsen om vad som gäller vid användande av elpåförsare har den felaktiga användningen fortsatt. Därför agerar myndigheten nu med ett skarpt beslut mot åkeriet.

Länsstyrelsen uppger att åkeriet har använt elpåfösare på grisar som ännu inte blivit vuxna. Enligt veterinärerna har de dessutom använts på fel ställen på griskroppen, för många gånger och alldeles för länge.

Vid normal användning ska inte brännmärken uppstå på djurets hud, men en av grisarna hade inte mindre än sex brännmärken.

ANNONS

Länsstyrelsen förelägger transportföretaget att använda elpåfösare restriktivt. Det vill säga bara som en sista utväg, endast mot vuxna grisar som väger över 130 kilo och aldrig med upprepade stötar. Elpåfösare får bara riktas mot bakdelsmuskulaturen och bara när grisen har fri väg framåt.

Transporterna gick från en halländsk grisuppfödare till Scans slakteri i Kristianstad. Slakteriets veterinärer slog larm tre gånger i juli och oktober om totalt 13 slaktsvin med brännmärken. Trots löften från en av chaufförerna om att upphöra fortsatte elstötarna.

ANNONS