Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gripenplan landar på riksvägen

Under torsdagen är det dags för ett stort antal landningar för Jas 39 Gripen på riksväg 44 mellan Trollhättan och Lidköping. Under övningen kommer trafiken att ledas om, men även stängas av helt vissa perioder.

Skaraborgs Flygflottilj F 7 har vid flera tillfällen de senaste åren genomfört start- och landningsträning på riksvägen för att utveckla och bibehålla förmågan att verka från andra platser än ordinarie flygbas.

Det har varit med såväl Jas 39 Gripen som med Herkulesplan.

Två flottiljer

På torsdagseftermiddagen är det åter dags för starter och landningar på vägen. Denna gång genomför F 7 starter och landningar tillsammans med piloter från Blekinge flygflottilj.

LÄS MER: Här landar stridsflygplanen på riksväg 44

– Det blir ett stort antal plan då det ska landa och starta fyra plan i timmen, säger Lena Bogren, kommunikationschef Skaraborgs flygflottilj.

Trafiken kommer ledas om på mindre vägar mellan klockan 12 och 19 under torsdagen, men det kommer även bli helt stopp när planen landar och startar.

Trafiken stängs av

– Då kommer vi även tillfälligt stänga av all trafik på de små vägarna för högsta säkerhet. Jag uppmanar även folk att sitta kvar i sina bilar och inte försöka att parkera vid vägen eller gå ut ur bilarna. Det är en smal väg och mycket tung trafik som också passerar. Vi vet att intresset är stort men det är viktigt att det inte blir några olyckor, säger Lena Bogren.

TTELA kommer att finnas på plats och sända live från övningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.