Grimstads många spruckna kustprojekt

ANNONS
|

Genom investmentbolaget Custos AS har Peder Grimstad arbetat med företags- och egendomsutveckling inom bland annat förskoleverksamhet och sjukförsäkringar. I dag driver han semesterbyn Shelters i Kyrkesund på Tjörn, där företag eller privatpersoner kan hyra skärgårdsvillor.

– I takt med att vi har byggt ut har vi sålt av en del hus. Nu börjar det fungera, säger han.

Grimstad har tidigare försökt dra igång flera olika fritidsanläggningar i Bohuslän. I slutet av 1990-talet ville han bygga ett hotell vid Udden i Hunnebostrand i Sotenäs kommun.

– Vi hade mer eller mindre en överenskommelse om att han skulle bygga hotell och rum för uthyrning och lägenheter, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs.

ANNONS

"Skulle inte gynna de boende"

Det skissades på 32 hotellsviter och 18 hotellrum. Men satsningen sprack.

– Vi ville inte fullfölja det här med Grimstad. Vi var av den uppfattningen att detta skulle bli ett fritidsområde för sommargäster och inte skulle gynna åretruntboende, säger Mats Abrahamsson.

Grimstad anser att planerna inte förändrades överhuvudtaget under resans gång. Han stämde kommunen och efter en förhandling i tingsrätten 1997 nådde parterna en förlikning. Kommunen fick ersätta Grimstad för hans utgifter för planeringen.

Peder Grimstad vill inte gärna prata om sina tidigare projekt. Men han tycker att kommunpolitikerna i flera tidigare fall inte har stått fast vid sina löften.

– Jag tror det vore bra om politikerna försökte tillmötesgå behoven hos dem som vill och kan satsa här. Det är ett problem att vissa av politikerna i de här kommunerna inte håller ord. Man står inte vid avtal. Det gäller både muntliga och skriftliga. Jag är som en naiv norrbagge som investerar miljontals kronor. Och så vänder politikerna plötsligt. Då blir det ju heller inga jobb, säger han.

ANNONS

Samarbetar med för detta landshövding

Men den förre landshövdingen, Kjell A Mattsson, är ett exempel på en samarbetsvillig politiker, tycker Grimstad.

– Han är en hedersman, han har varit väldigt all right och stöttat mig. Han har engagerat sig utifrån sitt intresse för samhällsutveckling, säger Grimstad.

Mattsson slutade som landshövding 1995 och har efter det deltagit i spa-projektet vid Udden i Sotenäs och varit ledamot i tre av Sjöledens olika företag, bland annat för projektet i Hällevik.

– Jag var med och träffade kommunen på ett tidigt stadium, de var angelägna om att det skulle komma till stånd, säger Kjell A Mattsson.

Varför gav du dig in i Hällevik-projektet?

– Jag har arbetat med Grimstad i lite olika projekt, men de senaste åren har jag dragit mig ur all sorts verksamhet på det området. Nu är jag pensionär, säger Mattsson.

Peder Grimstad har också velat bygga en stugby i Kärr, vid Gullmarsfjorden i Lysekils kommun, i början av 2000-talet. Bygget var påbörjat, men Grimstad köpte ut sig ur projektet, som sedan avbröts när företaget Skuteviken gick i konkurs. En av dem som köpte aktier i bolaget var byggvaruhandeln Fritzöe.

ANNONS

– Vi förlorade stora summor pengar vid konkursen. Vi är inte nöjda med Grimstads sätt att driva business på, säger koncernadvokat Paal Thoresen.

Grimstad uppger att han blev osams med de två partners som ingick i projektet.

– Jag förlorade pengar på den affären, säger han.

Länsstyrelsen sa nej

I slutet av 90-talet fanns dessutom planer på en hotell- och konferensanläggning i Skärhamn på Tjörn. Kommunen ville sälja marken, men länsstyrelsen sa nej.

– De beslutade 2010 att inte upphäva strandskyddet, säger Kristina Christiansson, samhällsbyggnadschef på Tjörn.

Bengt Johansson (C), kommunstyrelsens vice ordförande på Orust, kände till att Grimstad hade haft verksamhet på Tjörn.

– Ja, det var ju känt. Men han sa att det inte var några problem att driva verksamheten i Hällevik eftersom han skulle avyttra andra verksamheter.

Johansson menar att politikerna har varit helt koncentrerade på Hällevik-anläggningen och därför inte forskat i Grimstads bakgrund.

– Vi har fullt upp med att få det här på plats på vår ö, säger han.

GENMÄLE:

Söndag 30/9 hade GP en större artikel om resortprojektet i Hälleviksstrand, Orust. Enligt GP ska genmälen vara max 2000 tecken – oavsett artikelns omfattning eller påverkan på omtalade enskilda människor eller objekt. Bemötandet är därför kortat, hela svaret finns på www.hyc.is under Pressmeddelande. I artikeln refereras: ”Orust sålde marken till ett vrakpris. 598 000 är oerhört billigt för exklusiv mark.” Köpeskillingen för själva marken är en mindre del av skyldigheterna som markköparen förband sig till. Dessa skyldigheter belöper sig till flera tiotals miljoner kronor och skall gynna alla samhällen runt Hälleviksstrand. Kommunen förhandlade tufft men rådigt och uppnådde ett bra avtal för sina invånare – ett avtal Sjöleden vill fullfölja! Artikeln ifrågasätter mina motiv och mitt agerande. ”Här skulle det bli torg, butiker och konferenslokaler”. Planerna ligger fast; de två rejäla ändringarna i projektet är nästan 100 ytterligare hotellrum/familjesviter, samt stor vikt på positiva utmaningar för barn och ungdom. Men starka motkrafter har försenat framstegen, och utmaningarna som har orsakat förseningarna framkommer inte i artikeln. Kanske är GP:s läsare även är intresserade av varför projektet står stilla. ”Enligt NCC väntar företaget bara att få bygga klart hotellanläggningen. Det finns ingenting som hindrar Grimstad”. NCC:s representant, som i artikeln citeras med ovanstående uttalande, hävdar att han har blivit misstolkad. Han bör tvärtemot kunna bekräfta att vi flera gånger varje vecka, från sensommaren 2011, har stött på för att komma vidare. Mer än tio miljoner kronor väntar på att bland annat att få färdigställa krogen, men vi kommer ingen vart. En absurd situation! En mening i artikeln är korrekt: ”Flera projekt har havererat”. Så efter 16 års hårt arbete och flera tiotals miljoner, har jag lärt: Det blir inga flera projekt med ärliga men naiva ambitioner om att skapa arbetstillfällen på Bohuskusten.

ANNONS

Peder Grimstad

Grimstad påstår att NCC:s representant har blivit misstolkad. Så här säger NCC:s Per-Arne Martinsson i dag: ”Nej, jag har inte blivit felciterad. Däremot har han varit på mig om detta. Men jag tycker det var en väldigt bra artikel. Det är få gånger som jag tycker artiklarna speglar ungefär som man känner själv och det tycker jag den har gjort. Jag tar inte tillbaka någonting.”

Anna Wallin

reporter, GP

ANNONS