Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både räddningstjänsten och länsstyrelsen håller koll på torkan i länet för att ta ställning till om eventuella förbud eller restriktioner ska införas. Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT, Anders Hofgren
Både räddningstjänsten och länsstyrelsen håller koll på torkan i länet för att ta ställning till om eventuella förbud eller restriktioner ska införas. Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT, Anders Hofgren

Grillförbud och vattenrestriktioner kan vänta

Besked om vattenrestriktioner kan vänta om inte tillräckligt med regn kommer inom kort. Samtidigt diskuterar Räddningstjänsten i Storgöteborg eldningsförbud med regionens kommuner.

”Om vi hjälps åt att hushålla med vattnet nu, står vi oss bättre om den torra värmen håller i sig en längre period. Tack för att du hjälper till - varje droppe räknas!” Den uppmaningen har Lerums kommun precis gått ut med till sina invånare. Andra kommuner i Västsverige, som Sotenäs och Uddevalla har förmedlat liknande budskap.

Länsstyrelsen i Västra Götaland skickade för cirka två veckor sedan ut information till kommunerna om ökad risk för vattenbrist och snart kan ytterligare uppmaningar från myndigheten om vikten av att spara vatten vara på väg. Enligt Tor Segerbo, enhetschef för Vattenärenden, kan även ett förbud av vattenuttag i allmänna vatten, som dammar, sjöar och vattendrag bli aktuellt.

– Vi har förberett allting för ett förbud, men vi vill vänta och se vad eventuellt vädrets makter kan bidra med. Vi kommer nog inte göra några aktiviteter denna veckan, men vi bevakar detta dagligen. Om det fortsätter som det gör nu, så kommer det att ske inom en tvåveckorsperiod, säger han.

Länsstyrelsens bedömning baseras bland annat på uppgifter från SMHI. De har redan nu ute en varning för vattenbrist i Tidan och Dalbergsån.

– I de här två vattendragen är det mycket låga flöden nu och de kommande månaderna, säger Julia Zabori, hydrolog på SMHI.

Men flera små- och medelstora vattendrag i länet börjar närma sig nivåer som indikerar att läget är allvarligt för naturmiljön, exempelvis gällande biologisk mångfald och för vandrande fisk och andra vattenlevande organismer, menar Tor Segerbo.

– Det börjar bli en besvärlig situation i väldigt stora delar av vårt län. Det finns egentligen inga delregionala skillnader. Oavsett om vi tittar vi södra, norra, östra eller västra delen av länet så är bilden ungefär densamma, säger han.

Bevakar åt vilket håll det tippar

2018 var det ovanligt torrt i Sverige med värme ända från mitten av maj till augusti, vilket ledde till problem med omfattande bränder, foderkris och vattenbrist. Inför sommaren 2019 var utgångsläget sämre efter föregående års extrema förhållanden, men det blev mildare och mer nederbördsrika sommarmånader.

– Nu är vi någonstans i ett mellanläge mellan dessa två åren och det är det kommande vädret som avgör om det blir likt 2019 eller 2018. Vi måste bevaka hela tiden och se vartåt det tippar, säger Tor Segerbo.

LÄS MER: Solig och varm midsommar väntar i Göteborg

Räddningstjänsten har sedan tidigare gått ut med varningar om att det är torrt i marken och att folk ska vara försiktiga med att elda. De hade möte med de kringliggande kommunerna under onsdagen för ge dem en uppdaterad lägesbild över hur det ser ut i regionen. De skulle också ta ställning till om det är dags att införa eldningsförbud. Men trots att det är torrt kom inget sådant beslut.

– Vi valde att passa på det. Vi vill inte åka in och ut i detta. Medborgarna ska känna sig trygga med att det är något som råder, inte bara i dag eller imorgon, utan att det råder av en kraftig anledning. Det har med vädret att göra, säger insatschef P-A Lindfeldt.

Regn ger hopp om lägre risker

Han förklarar att helgens prognostiserade regn kommer att sänka riskerna, men räddningstjänsten gör kontinuerligt nya bedömningar.

LÄS MER: Grillmyset kan leda till skogsbrand

Nivån efter eldningsförbud, som tillämpades 2018, är skärpt eldningsförbud. Det innebär i praktiken att det blir förbjudet att elda även i tätbebyggt område, det vill säga det sätter stopp även för grillandet hemma på altanen.

Har vi ett grillförbud att vänta?

– Vi är långt från det just för tillfället. Vi önskar istället att vi grillar med mycket sunt förnuft, säger P-A Lindfeldt.

Han vill ändå att folk tänker till innan och efter grillningen under veckoslutet. Tar hand om kringflygande aska och ser till att grillen, både ute i naturen och på uteplatsen släcks ordentligt.

– Man kanske ska överväga om man verkligen måste elda eller grilla ute i naturen. Om man grillar hemma så ska man tänka på hur man placerar grillen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.