Greenpeace riktar kritik mot Ringhals

ANNONS
|

– Vi fortsätter i dag de fredliga stresstesterna av svenska kärnkraftverk som vi påbörjade förra hösten, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

– Vi har flugit med enkla medel utan att bli stoppade och släppt ballonger på reaktortaket. Det visar hur utsatt Ringhals är för attacker och olyckor från luften, fortsätter Annika Jacobsson.

Greenpeace var senast i oktober inne på Ringhals säkerhetsområde och cyklade. Flera aktivister gömde sig på området och upptäcktes inte förrän 28 timmar senare. Det var en del i vad de kallar fredliga stresstester.

ANNONS

De anser att risker med de svenska kärnkraftverken inte har utretts tillräckligt.

– Självklart ska man inte så lätt kunna flyga över reaktortaket, säger Annika Jacobsson.

– Det visar också att man aldrig kan få ett hundra procent säkert kärnkraftverk, utan det finns alltid risker.

Greenpeace uppger i ett pressmeddelande att även de stresstester av Ringhals som EU gjorde efter katastrofen i Fukushima visar alarmerade säkerhetsbrister.

– EU:s stresstester visar att reaktortaket på reaktor ett skulle kunna ramla in av kraftigt snöfall, säger Annika Jacobsson.

Greenpeace pekar på ett flertal incidenter de senaste åren som de menar visar på säkerhetsbrister och dålig övervakning, bland annat dammsugaren, som glömdes kvar vid en revision våren 2011 och orsakade en brand i reaktor två. Och även de svetsrester, som hittades hösten 2011 i sprinklersystemen på reaktor ett.

– Det är helt oansvarigt att låta de här reaktorerna vara i drift som att ingenting har hänt. Det är att utsätta människor och miljö för helt orimliga risker, säger Annika Jacobsson.

ANNONS