Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Greenpeace blockerar oljetanker från Preemraff i Lysekil

Greenpeace fartyg Rainbow Warrior blockerar under torsdagskvällen en oljetransport på väg mot Preemraff i Lysekil.
– Det ligger ett Greenpeace-fartyg i vägen för ett tankfartyg, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Det är på torsdagskvällen som miljöorganisationen Greenpeace i ett pressmeddelande berättar att deras fartyg Rainbow Warrior blockerar inloppet till Preemraff i Lysekil för att hindra en oljetransport.

– Rainbow Warrior ligger för ankar i kanalen för att hindra ankommande oljetankers och stänga transportvägen för Preemraff. Därmed hindras Preems pågående miljöbrott, säger Fernando Romo, kapten på Rainbow Warrior, i ett pressmeddelande.

Stig Nilsson på Preemraffs kommunikationsavdelning i Lysekil säger att det har pågått en större polisinsats sedan en tid tillbaka.

– Det är inte mycket jag säga för närvarande, vi håller på att gå igenom läget just nu, säger han.

Polisen har i nuläget knapphändig information om händelsen.

– Det ligger ett Greenpeace-fartyg i vägen för ett tankfartyg. Vi är på plats med polis och samverkar med berörda parter, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i Region Väst. .

Blockaden sker inför det stundande beslut som regeringen ska fatta angående huruvida Preem ska få tillstånd att expandera sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Expansionen har kritiserats kraftigt av flera klimat- och miljöorganisationer och är även en känslig fråga mellan de två regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Expansionen är kontroversiell bland annat för att det skulle innebära att Sveriges årliga koldioxidutsläpp ökar kraftigt. Samtidigt menar förespråkare för utbyggnaden att expansionen – i det fall att det skulle bli blockerat av regeringen – bara skulle ske på annat håll i Europa, och därför är det bättre att den sker i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.