Gravid polis nekas ersättning

ANNONS
|

Den halländska kvinnan har arbetat som polis i ett år och skall föda barn i sommar.

I sin ansökan om havandeskapspenning skriver hon att hon har ett riskfyllt och emellanåt fysiskt ansträngande arbete och att hon får ont i ryggen och blir illamående i stressiga situationer.

Enligt lagen har en kvinna rätt till havandeskapspenning om hennes arbete medför fysiska svårigheter för den som är gravid. Poliskvinnan, som nu blivit omplacerad till inre tjänst, menar att hennes nya arbetsuppgifter inte är lika fysiskt krävande men däremot mentalt påfrestande och förenade med risker för farliga situationer.

Riskabla och hotfulla möten

ANNONS

Hon skriver också i sin ansökan att hon som förhörsledare varje dag måste möta nya okända människor, hämta och ledsaga dem, utan skyddsvisitering, genom trappor och korridorer.

- Det gör mötena osäkra, riskabla och ibland hotfulla, skriver kvinnan, som också påpekar att hon under förhören sitter längst in i rummet med den som förhörs närmast dörren med ett skrivbord emellan.

Försäkringskassan avslog dock hennes begäran om havandeskapspenning och poliskvinnan överklagade till länsrätten, som nu bifallit försäkringskassans nej.

För några månader sedan råkade den gravida brandmannen Jenny Bergh på Öckerö ut för en liknande sak. Hon nekades havandeskapspenning, trots sitt tuffa yrke. Den gången sa socialminister Berit Andnor (s) att problemet skulle rättas till.Men nu hamnar en kvinnlig polis alltså i en liknande situation.

ANNONS