Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Arkivbild/Gerald Herbert

Gratis antikroppstest för de som fått felaktigt provsvar

1 500 personer i Västra Götaland fick ett felaktigt provsvar när de testat sig för covid-19. Nu erbjuds de ett gratis antikroppstest istället.
– När man får ett provsvar om att man inte har haft covid så kan man bli lite orolig och då är det lika bra att man får ta ett antikroppstest så man vet hur det ligger till, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare.

På torsdagen fick omkring 1 500 personer i Västra Götaland ett sms från Västra Götalandsregionen om att deras tidigare positiva provsvar för covid-19 nu har ändrats till att vara sannolikt negativt.

I veckan kom nyheten att ett CE-märkt test-kit tillverkat i Kina har kunnat visa positivt för pågående infektion när de borde tolkas som negativa och Västra Götaland är en av de värst drabbade regionerna.

Erbjuds gratis antikroppstest

Nu erbjuds alla de som har fått ett felaktigt svar i Västra Götaland ett gratis antikroppstest. Testen erbjuds både för att minska oron och för att de som är osäkra på om de varit coronasjuka ska kunna få ett svar.

– När man fick sitt initiala positiva provsvar så tror man ju att man har haft covid och därefter har man kanske inte tänkt så mycket på hur man har mått. Man kan ju haft nya symptom och då inte provtagit sig för att man har trott att man redan haft covid, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare i Västra Götalandsregionen.

Den som har fått ett felaktigt svar och vill göra ett antikroppstest uppmanas kontakta sin vårdcentral som också har fått information från regionen.

Regionen söker fortfarande enstaka personer

Enligt Marga Brisman kommer antikroppstestningen starta omgående.

– Det är klart att det kan krävas viss organisering på vårdcentralerna, framförallt om det är en vårdcentral där det är väldigt många och alla vill ta sina test samtidigt. Men i princip kan man nog börja direkt, säger hon.

Förutom torsdagens sms kommer även ett informationsblad att skickas ut till de drabbade under nästa vecka.

Förutom några få undantag ska alla ha nåtts av informationen.

– Vi har inte fått tag på riktigt alla för alla har vi inte telefonnummer till. Men det rör sig om några enstaka, säger Marga Brisman.

Om man har trott att man har haft covid finns ju en risk att man har slappnat av. Hur allvarligt ser ni på detta ur det perspektivet?

– Vi vill ju att alla ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Har man slappnat av för att man har fått ett falskt positivt svar så har ju riskerna kunnat öka för att man ska få en covidinfektion och då finns alltid en risk att man kan bli allvarligt sjuk.

Hur ska man agera om man nu har fått ett reviderat provsvar?

– Då ska man agera så som vi säger att man ska när man inte har haft covid. Du ska hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma från jobbet om du får någon typ av luftvägssymptom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.