Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räkor säljs på fiskauktion i Smögen.

Grönt ljus för räkfisket på västkusten

Räkfisket på västkusten har blivit miljöcertifierat. Nu visar Världsnaturfonden grönt ljus.

Det svenska räkfisket har varit ifrågasatt i i flera år. Det har lett till att både Världsnaturfonden WWF och Artdatabanken uppmanat konsumenterna att avstå från nordhavsräkan.

Men från och med i dag onsdag har räkfisket blivit certifierat enligt MSC, Marine Stewardship Council. Den första fångsten landas i morgon.

- Världsnaturfonden WWF MSC-certifieringen och ser det som ett steg i rätt riktning mot ett mer långsiktigt hållbart fiske av nordhavsräka i Västerhavet. I och med certifiering har vi nu tydlig spårbarhet från hav till bord, säger Inger Melander, fiskesakkunnig på WWF i ett pressmeddelande..

MSC:s granskning av fisket har pågått i 20 månader.

- Vi är glada att vi i dag kan erbjuda MSC-certifierade räkor. Med alla miljömedvetna kunder är det viktigt att kunna bevisa att räkorna fiskas hållbart, därför har vi valt att genomgå denna kontroll mot MSC:s miljöstandard, säger Henrik Johansson, Göteborgs Fiskauktion, som samordnat certifieringen av fisket.

Nordhavsräkan (Pandalus borealis) fångas året om med trålar utrustade med sorteringsgaller som separerar bifångst av fisk från räkorna. Runt 60 båtar fiskar på bestånd i Skagerrak och utanför Norge och den första leveransen av de certifierade räkorna landas på fredagsmorgonen.

Det finns redan MSC-märkta räkor i de flesta butiker, men detta fiske blir först med att kunna leverera färska svenska MSC-märkta räkor.

Se också fjolårets bildreportage från räkfiske i Koster-Väderöfjorden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.