Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Grönblå budget klubbad i regionen

Vårdpersonalen ska få högre OB och vårdköerna ska kortas. Det är en del av innehållet i den grönblå regionbudgeten som klubbades efter en tvådagarsdebatt i fullmäktige.

Den politiska majoriteten i Västra Götaland, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, fokuserar på att korta köerna och öka tillgängligheten till vården i budgeten för 2019.

En stor del av budgetdebatten handlade om vad som redan har gjorts för att förbättra vården och hur den utvecklingen ska fortsätta.

– Vi har vänt stora underskott till mindre underskott. Vi håller på att öka på produktionen och tillgängligheten. Vi är naturligtvis inte nöjda, men vi ser att mycket går åt rätt håll, säger Marith Hesse (M).

Mycket av Grönblå samverkans budget handlar just om att bygga vidare på tidigare satsningar. Partierna vill förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin och förstärka primärvården.

2017 fördubblades OB-ersättningen för nattarbete och 2018 höjdes OB-ersättningen för helgarbete med 15 procent. 2019 vill de grönblå partierna höja ersättningen från 15 till 50 procent.

De vill också öka antalet ST-tjänster, se en utbyggnad av mobil hemsjukvård och vårdcentraler och utveckla de digitala tjänsterna i vården.

Men Eva Olofsson (V) menar att grundfinansieringen till vården måste öka för att verksamheten ska fungera.

– Vi står med vår egen verksamhet som dräneras på personal, säger hon.

Vänsterpartiet vill se en arbetstidsförkortning och högre löner för anställda med låga inkomster.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, bollar tillbaka kritiken. Han säger att vården fick mindre pengar när V satt vid makten under förra mandatperioden.

– Ni levererar inte det ni säger i opposition när ni har makten, säger han.

Han säger att det handlar om att decentralisera verksamheten, ta bort onödiga regelverk och öka friheten för att få resurserna att göra mer nytta.

Michael Melby (S) säger att Socialdemokraterna prioriterar de mest sjuka i samhället och stärker kompetensförsörjningen.

– Vi behöver ställa om vården. Även den verksamhetsnära forskningen behöver vara tillgänglig. Vi vill också stärka cancerkompetensen i primärvården.

Partiet vill också fasa ut behovet av hyrsjukvård.

– Med vår budget hade förutsättningarna att lyckas varit större, säger han.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick fram med varsitt budgetförslag:

* S vill bland annat etablera familjecentraler i alla kommuner, göra en särskild låglönesatsning, införa avgiftsfria besök hos sjuksköterska inom primärvården för personer 65 år och äldre och etablera ett centrum för utveckling av fossilfria bränslen i Västra Götaland.

* V vill bland annat sänka arbetstiden till 30 timmar i veckan för nattarbetare, införa en låglönesatsning och höja åldersgränsen för den fria ungdomstandvården till 25 års ålder.

* SD vill bland annat undersöka möjligheten att inrätta ett screeningprogram mot tarmcancer regionen, införa en regional bemanningspool inom vården och har som mål att höja lönerna för undersköterskor och sjuksköterskor.

Den grönblå budgeten klubbades utan votering. S, V och SD reserverade sig mot beslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.