Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Emil Holmers konstverk Scanners/Avsökare pryder en hissväg i Mölndals sjukhus. Bilder: Printglas och Veronica Brovall

Glaskonst tar plats på sjukhuset

Berlinbaserade konstnären Emil Holmer pryder numera en hel hissvägg i Mölndals sjukhus.

I dagarna har ett glaskonstverk av konstnären Emil Holmer satts upp på en hissvägg i Mölndals sjukhus. Verket som går från golv till tak utanpå en hiss är gjort i pansarglas. Originalet är ungefär två meter långt och är gjort helt för hand och Emil Holmer har jobbat till viss del med genomskinlighet. 
– En central del är hur det upplevs, dels att man kan se på det utifrån och då i de genomskinliga partierna se hisskorgen som går upp och ner. Men även inifrån ser man ut genom konstverket på en del ställen.

Printad glaskonst är en teknik där man med hjälp av uv-ljus bränner in konstverket med bläck direkt på glas. Bläcket härdas och mättas och resultatet blir ett mer detalj- och färgrikt motiv.

Emil Holmers konst är, enligt honom själv, experimentell, undersökande, dadaistisk och abstrakt och inte så illustrativ.
– Jag vill locka fram ett förhållningssätt och få respons hos betraktaren. Jag tycker inte att konst ska svara på frågor eller lösa problem utan den ska ställa frågor och ställa till med problem.

I konstverket, som heter Scanners/avsökare, har Emil Holmer jobbat med spegelfolie som han bränt hål i och skrynklat ihop. Sedan har han tagit bilder av foliet som han har scannat in och när han har gjort det har det blivit en störning i scannern och folien reflekterats tillbaka och bildat vågmönster. 

Glasväggen på Mölndals sjukhus är hans andra offentliga utsmyckning. Sedan tidigare pryder hans konst en vägg i ett nybyggt parkeringshus vid Nya Huddinge sjukhus i Stockholm. Och han säger att det har gett honom väldigt mycket att arbeta med offentlig konst.
– Det är intressant. Man får ett format att förhålla sig till, jag har fått lära mig att analysera min egen process. Man ska ju presentera ett förslag och då måste jag vara medveten om vad sjutton det är jag har gjort. Sen är det kul att få göra något som folk passerar varje dag.