Inte ens vreden till spisen går att läsa av i efterhand, men utredningen pekar tydligt på att lägenhetsbranden i maj 2016 startade köket. Bild: Polisen
Inte ens vreden till spisen går att läsa av i efterhand, men utredningen pekar tydligt på att lägenhetsbranden i maj 2016 startade köket. Bild: Polisen

Glömde kastrull - orsakade skador för miljoner

En 30-årig västsvensk som glömde stänga av spisen döms till 2 000 kronor i böter för allmänfarlig vårdslöshet. Branden i lägenheten orsakade skador för 1,5 miljoner.

ANNONS
|

Kvällen den 6 maj förra året friterade mannen grönsaker i en kastrull på spisen. När han var klar gick han in till grannarna i lägenheten intill och åt middag. En stund senare hörde de larmet tjuta.

När de öppnade lägenhetsdörren slog lågorna ut ifrån köket.

Brandmännen som larmades till platsen kunde släcka elden innan den hunnit sprida sig vidare i flerfamiljshuset. Utifrån syntes tydligt att elden börjat få fäste i takfoten ovanför köksfönstret, det skriver Hallandsposten.

Bilderna från brandutredningenvisar tydligt att branden var intensiv. Det är ingen tvekan om att den startat i köket och när poliserna som granskade ärendet lyfte på köksfläkten, som rasat ned, hittade de en kastrull och en stekpanna som fortfarande stod kvar på spisen.

ANNONS

30-åringen nekade till misstankarna om att han orsakat branden genom att ha glömt stänga av spisen. Under rättegången kunde han inte säga om han stängt av plattorna eller inte, men att han trodde att han gjort det när han lämnade lägenheten.

”Jag minns inte”blev svaret från 30-åringen när extraåklagare Tom Svensson försökte få reda på olika detaljer kring matlagningen på brandkvällen. Under polisens första förhör med honom, direkt efter branden var han mer säker på att han verkligen hade stängt av spisen och funderade redan då på om de problem han haft med spisen tidigare, att den var svår att få igång ibland, kunde ligga bakom branden.

Tingsrätten dömer mannen, trots hans invändningar där han påpekar att polisens undersökning inte slår fast att han glömde stänga av plattorna. Spisen var så förstörd att det efteråt inte ens gick avgöra hur vreden till plattorna stod.

Eftersom det ingårfängelse i straffskalan för brottet dömer Halmstads tingsrättockså mannen att betala en avgift på 800 till brottsofferfonden.

ANNONS