Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här läggs fukus på glädje.

Glädjen i centrum på Gärdet

Glädjen står i centrum, oavsett det handlar om lek, lärande eller arbete. Barnens föräldrar ger Gärdets förskola toppbetyg.
Himlen ligger som ett stort, blått täcke över Rävlanda. Den ljusgula solen kastar ner mängder av värme över alla små uggleungar som springer runt i gräset. Det gäller att se upp, för var som helst kan den hungriga sparvhöken ligga på lur.
Leken gör barnen törstiga. Det går åt mängder av vatten i försommarhettan, och förskoleläraren Lillemor Falk - tillika sparvhök - hinner knappt fylla på kannan förrän innehållet är uppdrucket.
Lillemor Falk har jobbat i över 30 år som förskolelärare, fyra av dem på Gärdet.
- Mycket har förändrats i sedan jag började 1974. Förhållningssättet är ett helt annat nu. Förut var man mer en lärande lärare, det var mer korvstoppning då. Nu försöker man se det lärande barnet, förklarar hon.
Vartannat år genomförs en utvärdering av förskolan i kommunen, där föräldrar och personal får värdera sådant som till exempel trivsel, engagemang och trygghet. Som GP berättade i tisdags blev betyget i år, liksom tidigare år, gott, och bland de förskolor som rosades mest finns Gärdet. Förskolan invigdes 1989, har fyra avdelningar och 72 barn mellan ett och fem år.
Kommunens gemensamma vision för verksamheten är att arbeta för att "alla barn utvecklas i en demokratisk och föränderlig miljö där det egna lärandet blir synligt". På Gärdet har man som egna mål satt upp att ge barnen större inflytande i verksamheten, skapa utrymmen där barnen känner trygghet och att synliggöra lärandet. Glädjen att leka, lära och arbeta är ledorden.
I det ständigt pågående förändrings- och förbättringsarbetet är dialogen med föräldrarna viktig. Föräldrarna ska enligt chefen Eva Rydén känna att personalen är "intresserad av att veta vad de tycker".
- Jag tror att vi har ett väldigt öppet förhållningssätt, och vi försöker alla jobba med bemötandet. Det finns en väldigt engagerad och intresserad personal här på Gärdet, och den består av personer i olika åldrar. Det tror jag är viktigt. Men det gäller nog överallt i Härryda, säger Eva Rydén.