Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Giftspindlar upptäckta på företag i Trollhättan

Personalen på motorunderhållet på GKN I Trollhättan fick i förra veckan en otrevlig överraskning i en last från Australien. Ett antal giftspindlar – redbacks – hade följt med en gasturbin till Sverige.

– Personalen gjorde enligt instruktionerna, det vill säga larmade internt och larmade även Anticimex. Anticimex har varit här flera gånger och bekämpat spindlarna, först i den container de kom i och i går använde man även bekämpningsmedel på en del av golvet, berättar Fredrik Fryklund, informationschef på GKN.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den rödryggade spindeln är en släkting till svarta änkan, och är mycket giftig. "De flesta unga, friska människor brukar klara av ett bett utan varaktiga men, men barn och äldre personer riskerar att dö", står det om spindelns gift på wikipedia.

Spindeln ska dock inte vara aggressiv, så faran för spindelrelaterade giftbett på GKN kanske inte är direkt överhängande.

– Men man ska inte ha giftspindlar på jobbet, våra anställda har rätt till en trygg arbetsmiljö. Och det är inte första gången det händer. Därför finns det tydliga instruktioner hur vi ska göra om det dyker upp några objudna gäster. Nu kommer de att skärpas ytterligare, säger Fredrik Frykund.

2010 upptäcktes också rödryggad spindel i en last från Australien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.