I Sverige finns det flera mycket farliga växter i både trädgårdar och i det vilda.
Även om det finns få dokumenterade fall där personer blivit allvarligt förgiftade av växter så finns anledning att vara vaksam på vad man väljer att smaka på i det gröna. Förtäring av fel växt kan nämligen resultera i ett akut sjukhusbesök.
– Det finns några växter som kan vara dödliga, säger Markus Tellerup, apotekare vid Giftinformationscentralen.
Hälften av fallen är barn
Åtminstone 100 personer behandlas varje år på sjukhus i Sverige med anledning av att de ätit en giftig växt.
– Men vi vet inte om det exakta antalet, bara att vi kontaktas från sjukhus ungefär om det antalet varje år. Det är också ganska många av dessa som inte behöver ”behandling” i egentlig mening utan enbart observation.
Huruvida förtäring leder till förgiftning är generellt en mängdfråga.
– Omkring hälften av de här fallen är barn under tio år. Dock brukar barn generellt bara smaka litegrann så det är osannolikt att de får i sig en farlig mängd. Det absolut vanligaste är att vuxna förväxlar eller avsiktligt tar en giftig växt, säger Markus Tellerup.
För att undvika att förväxla en ätlig växt med en giftig rekommenderar Giftinformationscentralen att man lär sig de giftigaste arterna utantill.
Nedan listar GP några av växterna du definitivt inte bör stoppa i dig.

Odört (Conium maculatum)

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Sprängört (Cicuta virosa)

Bolmört (Hyoscyamus niger)

Änglatrumpet (Brugmansia suaveolens)

Stormhatt (Aconitum-arter)
Såhär bör du agera:
• Ring Giftinformationscentralen om du misstänker att du eller ditt barn ätit av en giftig växt.
• Som första åtgärd rekommenderas speciellt småbarnsförälder ge sina barn medicinskt kol. Medicinskt kol binder giftiga ämnen i magsäcken och förhindrar på så sätt ämnen från att upptas i kroppen.
• Vid kontakt med irriterande växtsaft: tvätta av huden och skölj under rinnande vatten i minst fem minuter om växtsaft kommit i ögonen.
• Undvik att ha de mest riskabla växterna i hemmet eller trädgården.
Källa: Markus Tellerup och Giftinformation.se
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.