Laddade. Tvåorna på barn- och fritidsprogrammet ser fram emot sagovandringarna under årets Lights in Alingsås. Bild: Martin Björklund
Laddade. Tvåorna på barn- och fritidsprogrammet ser fram emot sagovandringarna under årets Lights in Alingsås. Bild: Martin Björklund

Ger barnen en lysande vandring

Under temat känslor ska centrala Alingsås lysas upp. I kväll är det premiär för Lights och i år hålls särskilda vandringar för barn – ledda av Alströmergymnasiets elever.

ANNONS
|

– I flera år har gymnasiets elstudenter hjälpt till. I år ville vi utveckla Lights mer för barnen och då valde vi att ställa frågan till eleverna på barn och fritid, säger Anna Grill, eventkoordinator för Lights in Alingsås.

Ljusfesten, där internationella ljusdesigners och studenter ljussätter offentliga byggnader, öppnar i kväll för 18:e gången och de senaste åren har cirka 80 000 besökare varje höst gått längs den ljussatta slingan efter mörkrets inbrott.

De som önskar kan följa med på guidade turer och i fjol körde även ett turisttåg längs slingan. Så blir det även i år, kryddat med en särskild vandring för barn.

ANNONS

– För många kan det vara lite långt att gå 2,5 kilometer, så därför gör vi en kortare slinga längs några av installationerna. Vi ska ge barnen en sagovandring som vi blandar med olika lekar, säger Malin von Lepkowski, lärare och mentor på barn- och fritidsprogrammet.

Beslutet att vara med fattades i våras, men det är under höstterminen som de 13 eleverna skrivit sagan om The superbubble woman och arbetat med olika uppgifter för att kunna ta emot barngrupper om max 14 barn per tillfälle.

–Sagan handlar om en apa som ska rädda Apdalen från det hemska trollet, säger eleven Anton Lilja.

– Vi kommer att stanna vid fyra olika stationer där vi kommer ha olika aktiviteter, säger klasskamraten Maja Nordqvist.

Och likt det officiella temat känslor, kommer även barnen att få en känslomässig upplevelse. Därför måste alla gå med målsman och för att få plats krävs bokning på förhand. Premiär för barnvandringen blir det nästa lördag och gymnasieeleverna är taggade.

– Det kommer bli lysande, säger Filip Wallenberg.

Fakta: Lights in Alingsås

  1. Nio internationella ljusdesigners kommer tillsammans med ett 60-tal design- och arkitektstudenter att ljussätta offentliga byggnader längs en 2,5 kilometer lång slinga i centrala i Alingsås.
  2. Guidade turer finns och det går även att ta sig runt med ett tåg. I år är det premiär för en särskild barntur.
  3. Evenemanget har genomförts sedan 1999 och lockar årligen 80 000 besökare.
  4. Årets tema är känslor och pågår 29 september till 5 november.
ANNONS